Temps era temps en un mas arrecerat als pendents de la Font de la Budellera es plantava, generació rere generació, un tomàquet vermell, gran i saborós…
L’any 2011 el pagès de can Mandó ens va fer arribar llavors d’aquest tomàquet. Durant quatre anys, i en el marc del Pla Agropecuari del Parc, la Fundació Miquel Agustí conjuntament amb els serveis tècnics del Parc, ha fet la selecció de la varietat per tal de fixar-ne les característiques i d’avaluar maneres de conrear-la. Actualment el Consorci distribueix planter d’aquest tomàquet cada any entre els agricultors interessats.
Ara també us animem a que cultiveu aquesta retrobada hortalissa a la vostra escola. Disposem de llavors per als centres docents que ho vulguin. El cicle del tomàquet és diferent dels nostres cicles escolars. Habitualment els mengem a l’estiu, quan a l’escola fem vacances, però, si fem ús d’hivernacles o de les pròpies aules, ambients protegits del fred, podem avançar una mica el cicle i aconseguir tomàquets abans d’acabar les classes!
Podeu demanar les llavors i informació al Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc (cdre@parccollserola.net).
Llavors a l'Escola Bellaterra i tomàquet mandó als camps de Can Coll. Font: CPNSC |
Més informació:
- Pla Agropecuari del Parc Natural: Tomàquet Mandó de Collserola
- Notícia: Primera temporada de comercialització del tomàquet mandó (agost 2015)
- Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc
- Fundació Miquel Agustí
Productors del Parc que participen al projecte de recuperació de la varietat:
- Can Domènec (El Papiol / Sant Cugat del Vallès)
- La vinya de Can Font (El Papiol)
- Can Bofill (Molins de Rei)
- L’ortiga / Can Montmany (Valldoreix / Sant Cugat del Vallès)
- El Llaurador de la Floresta (Sant Cugat del Vallès)
- Can Vilagut (Molins de Rei)
- Can Santoi (Molins de Rei)
- Can Mandó (Vallvidrera – Barcelona)