Criteris i requisits per a l’autorització d’activitats amb bicicleta al Parc Natural de la Serra de Collserola
Consideracions prèvies
Recordeu que la serra de Collserola és un Espai Natural Protegit, un Espai Natural de Protecció Especial (ENPE) inclòs a la Xarxa Natura 2000.
La millora i conservació de la biodiversitat i els hàbitats del Parc depèn, en bona part, de l’actitud i la conducta de tots els qui ens hi apropem per fer activitats lúdiques i esportives, i està prohibit molestar o inquietar intencionadament a qualsevol espècie protegida, tant durant el període reproductor com durant la resta de l’any (article 2.4 de Decret 148/1992).
Cal tenir present sempre les recomanacions de Bones pràctiques al Parc, i molt especialment, si organitzeu activitats col·lectives per fer-les extensives a totes les persones participants. Trobareu materials divulgatius al següent espai web: Collserola, Territori Vital.
Principals criteris i requisits
Amb caràcter general anualment només s’autoritzaran 15 pedalades a l’any. Les sol·licituds s’aniran resolent per ordre d’arribada i fins arribar al màxim establert.
Recorregut:
Participants:
Caldrà sol·licitar autorització a partir de 15 participants.
El màxim d’inscripcions, comptabilitzant totes les possibles categories, serà de 200 participants.
Horari:
Velocitat:
Cal tenir en compte la normativa respecte la circulació en bicicleta al Parc i que implica que la velocitat màxima permesa és de 20 km/h i que no es pot circular fent grups. Caldrà que els i les participants portin un ciclocomputador i el posin a zero en iniciar la pedalada. L’organització podrà fer controls aleatoris en el punt d’arribada. No es podrà participar amb xips per evitar marques i velocitats no permeses. En cap cas es poden organitzar curses ciclistes.
Punt d’inici i final i punts d’avituallament:
Els punts d’avituallament s’ubicaran fora de les zones més sensibles pel que fa a la flora i fauna i s’evitarà les aglomeracions de participants en aquells àmbits més sensibles del Parc. Les zones més sensibles queden recollides al següent mapa.
Hauran d’aprofitar infraestructures d’ús públic del Parc (àrees de lleure, miradors o àrees d’estada) amb capacitat suficient per incloure tota la infraestructura necessària per al muntatge del punt.
Per tal de minimitzar l’impacte, les activitats multitudinàries, de més de 200 persones, el punt d’inici i final es situarà a fora dels límits del Parc.
En caràcter general s’evitarà l’ús de megafonia, i en cas de necessitat per al bon funcionament de la prova, només servirà per a informar les i els participants, en cap cas per posar música d’ambient.
Senyalització del traçat:
Es demana fer ús del GPS per a evitar el marcatge. En cas que es vulgui fer ús de marcatges, no es podrà fer servir ni pintura ni guix. Haurà de fer-se mitjançant cintes identificades amb el nom de l’organització. Es podran situar als pals indicadors o la vegetació. En aquest sentit:
-
- Si es col·loquen als pals indicadors, no podran tapar la senyalització existent ni subjectar-se amb claus o similars que malmetin el suport.
- En cas de situar-les a la vegetació caldrà assegurar-se, tant en la instal·lació com en la retirada, de no malmetre-la.
- Per evitar marques innecessàries només es situaran als encreuaments o a aquells trams de camí que superin els 200 metres sense un encreuament previ.
Com fer la sol·licitud
Ompliu el formulari següent:
Activitat organitzades esportives, turístiques, divulgatives i de lleure
Inicieu la tramitació mitjançant el procediment d’instància genèrica disponible a la Seu Electrònica del Consorci juntament amb els següents documents:
- Formulari omplert
- Arxiu de l’itinerari (track) en format kml, kmz, gpx o shp. El recorregut s’ha d’ajustar a la Xarxa de camins per activitats organitzades.
- Si l’activitat implica la instal·lació d’infraestructures temporals (carpes, megafonia, punts d’avituallament, wc portàtils, foc …), s’haurà d’adjuntar un croquis de la localització d’aquest elements. Els punts d’avituallament caldrà indicar-los al mapa del recorregut.
- Reglament de l’activitat
Segons el Decret 56/2003, del 20 de febrer pel qual es regulen les activitats fisicoesportives en el medi natural, només poden sol·licitar la realització d’una activitat fisicoesportives entitats inscrites al Cens d’organitzadors d’activitats fisicoesportives en el medi natural.
Per a la presentació d’aquest tràmit cal disposar de certificat digital. Són vàlids, entre d’altres, l’idCAT mòbil (Generalitat de Catalunya), DNI electrònic, Cl@ve (Gobierno de España).
Fiança
Les pedalades que superin les 20 persones hauran de fer efectiva una fiança mitjançant transferència bancària. El retorn de la fiança es farà després d’un informe tècnic previ, al mateix compte corrent des del qual s’hagi efectuat la transferència. L’import de la fiança vigent és de 500 €.
Normatives i reglaments vinculats a l'activitat
Tingueu presents les normatives i reglaments següents alhora de preparar la vostra activitat al Parc Natural:
- Ordenances del Parc, aprovades l’any 2000
- Decret 56/2003, del 20 de febrer pel qual es regulen les activitats fisicoesportives en el medi natural. Especialment les obligacions recollides a l’article 7
- Decret 148/1992, del 9 de juny, que regula les activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar a la fauna salvatge
- Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals
- LLEI 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals. (DOGC núm. 556 publicat el 28/06/1985)
També caldrà el compliment, depenent de les condicions de l’activitat, de les diferents Lleis i reglaments vinculats a l’organització d’activitats esportives.