El conveni signat té per objectiu la integració i racionalització de la xarxa elèctrica que travessa el Parc Natural, per aquest motiu – durant els propers tres anys – Endesa preveu reduir un 19% del traçat aeri i substituir un 21% del cablejat convencional per un nou sistema trenat que minimitza la seva presencia. 

Endesa invertirà en els propers tres anys (2017-2019) prop de 4,5 milions d’euros al Parc Natural de la Serra de Collserola. L’objectiu és integrar i racionalitzar la xarxa elèctrica que travessa aquest espai natural. El pla d’actuacions s’emmarca en un conveni signat dimarts 14 de març per ambdues parts, el qual reforça la col·laboració entre la Companyia i el Consorci, iniciada fa més de 20 anys.

Els treballs es portaran a terme en tres fases amb una inversió prevista al voltant d’1,5 milions d’euros cada any.

En concret, la Companyia realitzarà 37 actuacions que permetran reduir fins a un 19% les línies elèctriques que travessen les masses forestals gràcies a la reconfiguració de la xarxa ubicada en aquest entorn. En total es suprimiran més de 20 quilòmetres de cablejat aeri i se’n soterraran 7 més, mentre que també s’eliminaran 7 centres de transformació i 27 interruptors.

D’altra banda, Endesa substituirà un 21% de la xarxa aèria convencional per un nou sistema de cables aïllats i trenats en aquells punts on sigui impossible reconfigurar-la o suprimir-la. D’aquesta manera es canviaran 18,5 quilòmetres de cablejat de mitjana tensió per un altre tipus que reduirà notablement l’impacte visual  gràcies a una reducció important de les mides i de l’amplitud física de les línies. A més, també es realitzaran els mateixos treballs al cablejat de baixa tensió, concretament a 2,4 quilòmetres, ja que la resta del cablejat que hi ha d’aquestes característiques ja s’havia anat adaptant en campanyes anteriors. quest tipus de cable també minimitzarà el risc de colisió i electrocució per a la fauna

Les actuacions també beneficiaran la qualitat del servei gràcies a la introducció de les últimes innovacions tecnològiques, tant pel que fa a les línies elèctriques aèries com per l’automatització i digitalització de la xarxa.

Les línies elèctriques al medi natural tenen un impacte ambiental, tant pel que fa al paisatge com pels riscos que impliquen per a la fauna (col·lisió) i també pel potencial risc d’incendi. Per això és necessari invertir de manera permanent per millorar el seu encaix al Parc Natural. Com a resultat de la col·laboració entre Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola cada any es realitzen plans de neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica i des de l’any 1993 fins a l’actualitat s’han reconfigurat un total de 39,9 quilòmetres de línies elèctriques aèries en aquest Parc Natural, inclòs dins el Pla d’Espais d’Interès Natural i de la Xarxa Natura 2000.

 

Treballs de desmuntatge d’una línia elèctrica el mes de novembre passat- Font: Endesa

Moment de la signatura del Conveni. Font: CPNSC

 

Retirada de línies aèries al parc des de 1993

TENSIÓ

Metres eliminats fins 2016

11 KV

15.360 m

25 KV

16.677 m

110 KV

10.872 m

TOTAL

39.909 m

Soterrament  de línies aèries al parc

TENSIÓ

Metres soterrats fins  2016

25 KV

15.621 m

Més informació:

 

CPNSC, 14/03/2017

compartir