-- 22/08/2023

Davant l’avís d’alt risc d’incendi forestal previst per aquesta setmana, demanen extremar les precaucions en el medi natural i no accedir al Parc Natural mentre duri aquest episodi d’alerta i d’altes temperatures

Tots els municipis inclosos dins el Parc Natural de la Serra de Collserola es troben en situació de risc molt alt o extrem d’incendi forestal i són d’aplicació les mesures que recull la RESOLUCIÓ INT/2953/2023, de 21 d’agost, per la qual s’estableixen determinades restriccions per l’activació del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), del Pla ALFA i la presència de perill molt alt o extrem en determinats municipis en el mapa de perill d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural publicada per la Generalitat de Catalunya. 

 

Davant d’aquesta situació, el Consorci ha activat el Protocol d’actuació, conjuntament amb les policies locals, guàrdies urbanes i ADF dels municipis del Parc,  que inclou la senyalització de les limitacions i prohibicions recollides a la resolució en els accessos i espais d’aparcamentTambé s’ha reforçat el dispositiu de vigilancia activa amb el personal vinculat a tasques de manteniment que realitzarà vigilància en el territori. 

 

Es demana a la ciutadania que extremi les precaucions per evitar un incendi forestal, i que en cas de veure foc o fum truquin ràpidament al telèfon 112. Per aquest motiu, tant per prioritzar la seguretat de les persones visitants com per minimitzar el risc d’incendi, es recomana no accedir al Parc Natural mentre duri aquest episodi d’altes temperatures i risc alt d’incendis forestals.

 

En aquest sentit, és important tenir present que segons la resolució publicada::

 • Resta prohibida la circulació motoritzada a tots els camins de la serra oberts al trànsit rodat a excepció de veïns i serveis.
 • Es mantenen tancats els miradors del Parc Natural i els aparcaments no vinculats a restauració. També es manté tancat l’espai amb barbacoes situat a l’Àrea de Lleure del Torrent de Can Coll. 
 • S’anul·len totes les activitats autoritzades al Parc Natural
 • Les activitats d’educació en el lleure de tipus ruta i ruta esportiva dins el Parc, així com d’aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents, hauran de desplaçar-se i realitzar-se en un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d’origen.

 

També s’ha activat el nivell màxim del Pla Alfa a altres espais de la Xarxa de Parcs Naturals, alguns amb restricció d’accés. Podeu consultar el mapa del nivell de Pla Alfa emés pel Cos d’Agents Rurals a: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/agents-rurals/pla-alfa/ 

 

A més de les mesures aplicades, des de finals de maig està activat el dispositiu de vigilància activa de l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, coordinat des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquest dispositiu funciona cada dia de la setmana en horari de matí i tarda. La seva principal actuació és la vigilància activa del territori amb la funció d’alertar el més aviat possible d’una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la propagació de manera ràpida. El dispositiu operatiu està format per 13 torres de guaita, 1 equip de suport mòbil que patrulla per la xarxa de camins, el cos de guardes del Parc i una central de comandament i comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc. Ara s’ha activat amb 3 patrulles més de vigilància en el territori amb personal de l’equip de manteniment del Parc. 

 

Restriccions i limitacions als espais naturals

El conjunt de prohibicions i limitacions que recull la RESOLUCIÓ INT/2953/2023  que són d’aplicació des de les 00.00 hores del 22 d’agost fins a les 00.00 hores del 25 d’agost de 2023, són les següents:

 1. Encendre foc en tots tipus d’espais oberts.
 2. La suspensió temporal de totes les autoritzacions concedides per cremar rostolls, pastures permanents, restes de poda i restes silvícoles.
 3. Encendre foc en les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com en les zones recreatives i d’acampada, incloses les zones habilitades per aquesta finalitat.
 4. La utilització de maquinària i equips en terrenys forestals i en les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant, que tinguin un funcionament que generi deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques, tret que l’organisme competent de l’Administració hagi d’autoritzar-ne expressament l’ús o resultin necessaris per a l’extinció d’incendis.
 5. La introducció o ús de material pirotècnic.
 6. Llençar o abandonar objectes en combustió o qualsevol classe de material susceptible d’originar un incendi.
 7. Les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d’aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents hauran de desplaçar-se i realitzar-se en un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d’origen.
 8. La restricció de les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents, a l’entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.
 9. La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances i casals esportius al nucli de població del municipi on es realitzen. Es permeten desplaçaments sempre que es dirigeixin a un altre nucli habitat o població, i no impliquin fer una sortida o excursió al medi natural. També es permeten desplaçaments a cases de colònies, ja sigui per fer activitats o com inici d’una estada.
 10. La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional, pel Servei Català de Trànsit
 11. La restricció de l’ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles.
 12. La prohibició de la circulació del transport dels productes forestals dins del bosc, en l’horari comprès entre les 13 hores i les 20 hores.
 13. La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d’aquests municipis. Aquesta limitació no serà d’aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.
 14. La suspensió de la sega de cunetes de les carreteres en els municipis que durant el període de vigència d’aquesta resolució estiguin inclosos en el nivell 2 i 3 de PLA ALFA dels Agents Rurals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional pel Servei Català de Trànsit.
 15. Es recomana a totes les persones que resideixen o transiten pels municipis de Catalunya no inclosos en el contingut d’aquesta Resolució l’aplicació de totes aquestes mesures establertes en els punts anteriors.

Cal recordar la prohibició, vigent  entre el 15 de juny i el 15 de setembre,  d’encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar. Així, és important: 

 • No llençar burilles ni a peu ni des del vehicle
 • Trucar al 112 si es veu una columna de fum

 

Davant d’aquest episodi d’altes temperatures, des de Protecció Civil es recorden els principals consells davant la calor:

 • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
 • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació. Si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
 • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran cal que s’hidratin sovint..
 • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.
compartir