-- 08/11/2023

Entre el 13 i el 17 de novembre el Consorci actuarà a diferents pinedes del Parc Natural de la Serra de Collserola per reduir les poblacions de processionària del pi. L’actuació es durà a terme principalment a Barcelona, Montcada i Reixac i a diferents zones del Baix Llobregat.

Mapa interactiu de l’actuació fitosanitària. Tardor de 2023.

L’objectiu del tractament és actuar sobre les erugues de processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) als llocs on s’ha detectat els últims anys una incidència més important d’aquest insecte i, sobretot, on pugui representar un major perill per a les persones i animals domèstics. 

 

Aquest any els estudis preliminars ens continuen indicant una baixa incidència, tot i que en algunes zones s’ha avançat uns dies/setmanes el desenvolupament de les larves.

 

Els itineraris del tractament es troben principalment a les pinedes del vessant barceloní (S-SE), del Llobregat i del Besòs, a més d’algunes àrees de lleure i miradors del Parc. El tractament només es fa a les vores dels camins freqüentats on s’ha detectat un major nombre d’individus adults (papallones) amb l’objectiu d’evitar les al·lèrgies que provoquen tant a persones com a animals de companyia.

 

El tractament es realitza mitjançant un tractor o un vehicle pick-up equipat amb canó atomitzador que fumiga un producte insecticida, bé biològic (amb el bacteri Bacillus thuringiensis) o bé químic, que afecten les larves de l’espècie, en una fase determinada del seu desenvolupament.

 

Les dates previstes per a l’actuació d’aquesta tardor són entre el 13 i el 17 de novembre, tot i que podrien ser modificades en funció de les condicions meteorològiques, ja que amb pluja o vent no es pot realitzar el tractament. Per tal d’interferir el mínim amb les persones i animals de companyia, enguany l’actuació al passeig de les Aigües es farà en horari nocturn.

 

La gestió de la població d’aquesta plaga forestal també inclou un seguiment de les poblacions. L’estudi, que es realitza des de l’any 1988, es desenvolupa durant els mesos de juny a l’octubre i consisteix en la instal·lació de caixes trampa amb feromones per tal de capturar i fer una estimació de les poblacions de les papallones de la processionària del pi.

compartir

Més informació