-- 21/03/2023

Enguany, el lema de l’efemèride “Boscos saludables, persones saludables” posa el focus en la importància dels serveis ambientals que els boscos proveeixen i que tenen una transcendència vital per al benestar humà i planetari. Una crida per a cuidar-los i no només beneficiar-nos-en d’ells.
bosc RIerada

Un any més, la comunitat internacional celebra el 21 de març el Dia Internacional dels Boscos. Aquesta jornada, impulsada des de l’any 2012 per les Nacions Unides, té per objectiu divulgar la importància i els valors socioambientals de tots els tipus de boscos del planeta, així com generar consciència sobre la importància de la seva conservació.

 

Els anomenats serveis ecosistèmics són els beneficis que generen els ecosistemes i que la societat aprofita, sovint sense tenir-ne consciència. Tant els elements que integren els ecosistemes com els processos ecològics que hi tenen lloc contribueixen, en conjunt, a sustentar la salut, l’economia i la qualitat de vida, malgrat que molts dels vincles entre la natura i el benestar puguin passar desapercebuts.

 

Els boscos són ecosistemes amb importants derivades per a la vida de les persones. Aporten matèries primeres, però també desenvolupen funcions clau per a l’habitabilitat del planeta, com regular el clima, el cicle de l’aigua i els nutrients, purificar l’aire, són habitats d’una gran biodiversitat i alhora són font de lleure i salut. El vincle entre natura i salut és innegable i, a la pràctica, el contacte amb els boscos és una part essencial d’aquesta relació que pot millorar el nostre estat general de salut i augmentar la nostra vitalitat física, millorar l’equilibri i el benestar psicològic. La Covid-19 va suposar un moment d’inflexió que ens va permetre adonar-nos de la importància de les zones verdes per al nostre benestar mental i físic, inclús d’una manera terapèutica i fins i tot guaridora.

 

No obstant això, en paral·lel a aquests valors i beneficis ambientals que els boscos ens aporten, aquests ecosistemes pateixen actualment uns riscos de conservació que afecten la seva correcta dinàmica ecològica. A l’àmbit de la Mediterrània, el canvi climàtic ja és una realitat aclaparadora que té diferents manifestacions, com la sequera estructural que ens afecta. Els nostres boscos estan sota un estrès hídric a causa de la manca de precipitacions que els fa més vulnerables a problemàtiques de conservació com les plagues i malalties i, particularment, als focs forestals.

 

En aquest sentit, l’alt risc d’incendi ha deixat de ser un aspecte exclusiu dels estius i ha esdevingut una constant que s’allarga molts mesos. Els motius d’aquesta fragilitat els trobem no només en el rigor de les condicions climàtiques que ens són conegudes, sinó també en els factors de risc associat a les activitats humanes. Un abandonament agrícola que ha afavorit el creixement de les masses boscoses i la pèrdua del mosaic de cobertes del sòl com pastures, conreus, etc. (el que es coneix com a aforestació), i en paral·lel un increment del nombre i freqüència de persones a dins dels boscos, ja sigui fent-hi activitats (algunes d’elles amb risc evident) o residint-hi.

 

Davant d’aquesta situació d’alarma toca ser previsors, bé amb mesures normatives, com el Decret 64/1995, de 7 de març, que estableix mesures de prevenció d’incendis per les activitats dins o a prop dels boscos i que és vigent en el període que va des del 15 de març al 15 d’octubre, i també amb civisme i bones pràctiques per part de les persones usuàries dels espais naturals. Per això, és essencial que com a societat valorem la importància dels serveis ambientals dels boscos i en especial aquells que, més enllà dels criteris productius, són claus en millorar la nostra qualitat de vida i gaudir d’un dia a dia més saludable.

 

Us animem a saber més sobre els beneficis vitals de Collserola i quines són les bones pràctiques que ens ajuden a tenir cura d’ells a través del MAPA GUIA DEL PARC: https://parcnaturalcollserola.cat/mapa-guia/ i de la “Campanya Collserola, Territori Vital” https://parcnaturalcollserola.cat/territori-vital/

 

Podeu consultar més informació sobre el Dia Internacional dels Boscos i sobre el tòpic “boscos i salut” al portal de Nacions Unides: https://www.un.org/es/observances/forests-and-trees-day

compartir