-- 06/05/2021

En marxa la 8a edició a Collserola d’aquesta proposta que vol implicar a la ciutadania en la conservació i manteniment dels espais naturals protegits amb actuacions de neteja a diferents espais. Aquest any, entre el 7 i el 9 de maig, el parc acollirà 11 actuacions, condicionades, com l’edició anterior, per la Covid 19.

Enguany el Let’s Clean up Europe se celebrarà del 7 al 9 de maig, com ja era habitual en anys anteriors a la pandèmia. S’hi sumaran també algunes actuacions que es faran al llarg de tot el mes. 

Coincideix en un moment en què sembla que la situació de la pandèmia de la Covid 19 millora. Això ha permès que als grups escolars ja s’hi puguin sumar les entitats o les empreses que veuen possible la represa de les activitats a l’exterior, encara que sigui en grups poc nombrosos o organitzant-se en diferents grups situats en diverses zones. 

Força entitats han triat el Parc per a realitzar actuacions de recollida i classificació de deixades en el marc d’aquest esdeveniment, que coordina l’Agència de Residus de Catalunya. Aquesta campanya de voluntariat ambiental vol alertar de la gran quantitat de residus que llencem de manera incontrolada en els espais naturals, fet que malauradament s’ha incrementat amb la pandèmia, i sensibilitzar la ciutadania sobre l’ús excessiu que en fem en la nostra vida quotidiana. 

Tenint en compte que l’evolució de la pandèmia és bona però no cal baixa la guàrdia, tots els grups hauran de tenir presents les recomanacions de seguretat i prevenció per tal d’evitar el contagi de la COVID-19.

Al Parc Natural de Collserola s’havien programat inicialment 13 actuacions però dues d’elles s’han hagut de posposar. Les onze previstes han estat organitzades per diferents centres de l’àmbit educatiu: escolars o del món del lleure, entitats, empreses, Ajuntaments i equipaments situats al Parc. En totes elles el Consorci del Parc hi juga un paper més o menys actiu:

  • 5 de maig, INS Pablo R. Picasso. Acció de neteja a la zona de la font Muguera. Ciutat Meridiana. (Barcelona)
  • 7 de maig, Lafarge Holcim España i l’associació ACER. Acció de neteja al Turó de Montcada. (Montcada i Reixac).
  • 7 de maig, INS. Josep Serrat i Bonastre. Acció de neteja al passeig de les Aigües. (Barcelona)
  • 8 de maig, Associació La Horda de Montcada i Reixac. Acció de neteja a la zona de la font de la Vinya (Montcada i Reixac).
  • 8 de maig, Grup Excursionista del Papiol, Mitja del castell, Esplai Pa amb tomàquet, Papiol Muntanya i l’Ajuntament del Papiol. Acció de neteja a la zona de les Escletxes i ca n’Amigonet (El Papiol) 
  • 8 de maig, Junts per Sant Cugat  Acció de neteja a la zona a la zona Pi d’en Xandri (Sant Cugat del Vallès).
  • 8 de maig, Ajuntament de Sant Just i l’Associació Veïnal Mas Lluí. Acció de neteja a la zona de Mas Lluí- La Salut (Sant Just Desvern).
  • 9 de maig, APASOR. Associació de mares i pares de la Salle Horta. Acció de neteja als voltants de la font de Santa Eulàlia. (Barcelona).
  • 9 de maig, Centre de Natura de Can Soler. Acció de neteja als voltants de la masia de Can Soler (Barcelona). Aquesta activitat forma part de l’Agenda del Parc dins de l’apartat Vols col·laborar?.
  • 15 de maig, Arxiu històric de Roquetes-Nou Barris. Acció de neteja a la zona del pont dels Tres ulls i Xalet de la Trinitat Vella. (Barcelona).
  • 7 de juny, INS Olorda. Acció de neteja a la zona de La Salut de Sant Feliu. (Sant Feliu de Llobregat)

Per tal de facilitar la realització de les actuacions, l’Agència Catalana de Residus, gràcies al suport de  la Diputació de Barcelona, Ecovidrio i Cicloplast  dota les entitats participants de materials com bosses d’espigolar, sacs, alguns guants, pòsters, etc. que en alguns casos el Consorci completa amb altres materials i recursos.

Al final de cada actuació es fa el resum de les diferents tipologies de residus recollits. També es convida als participants a proposar mesures preventives i correctores per evitar nous abocaments en l’espai netejat. Amb la informació recollida, al final de la campanya, el Consorci elabora un informe tècnic amb tots els resultats que comparteix amb l’Agència de Residus de Catalunya i els ajuntaments, equipaments, centres educatius, entitats i empreses participants. 

El Lets Clean Up Europe està emmarcat en el projecte de la Setmana Europea de Prevenció de Residus

compartir