-- 07/11/2023

  • L’espectacle natural d’observar el trànsit de rapinyaires i altres grans ocells planadors sobrevolant Collserola celebra els seus 35 anys.


  • Més de 50.000 exemplars observats durant els 35 anys de campanya i 29 espècies de rapinyaires observades destacant, en abundància, l’aligot vesper, el xoriguer, l’esparver comú i l’arpella.


  • La celebració del dia mundial dels ocells homenatja l’efemèride dels 35 anys de la campanya a la Magarola pintant entre tots els assistents una silueta gegant d’un milà reial a l’era de Can Coll.

Enguany celebrem la trenta-cinquena campanya d’observació del pas dels rapinyaires pel turó de la Magarola.  És un bon moment per recordar els inicis i fer balanç de tot el que s’ha vist i aconseguit des de la Magarola en aquests 35 anys. 

 

El punt de partida cal situar-lo encara una mica més enllà, entre el 1986-87, en la motivació d’uns joveníssims naturalistes que van adonar-se de la freqüència amb què es podien observar grans rapinyaires a tocar de la ciutat entre finals d’estiu i principis de tardor. Aquells joves, llavors encara en edat escolar, van explorar Collserola cercant un punt idoni d’observació. El van trobar al cim de la Magarola on, a més, podien enfilar-se a l’estructura del vèrtex geodèsic per guanyar panoràmica. Conscients del fenomen migratori van decidir anar-hi pujant regularment i prendre nota de tot el que observaven.

 

Dani Díaz, un d’aquells tres naturalistes pioners, avui tècnic del Consorci del Parc de Collserola, resumeix aquells primers temps:

 

Podríem dir que la Magarola la vam inventar Jordi Ponce, José Luis Romero i jo uns anys abans. El Jordi i jo, anàvem a la mateixa classe, i pujàvem a la Magarola al matí i després baixaven corrents al col·legi Verdum, a peu, per entrar a les tres de la tarda! Una bogeria. […] Vam estar un parell d’anys fent l’observació sistemàtica pel nostre compte fins que el 1989, amb el Francesc*, que el vaig conèixer baixant de la Magarola pel turó de Valldaura, ens va proposar fer l’activitat pel Parc i cobrant! Un somni fet realitat per a mi, i així va ser com l’any 1989, es va fer la primera campanya oficial organitzada pel Parc”.

 

* Francesc Llimona, biòleg del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola entre el 1987 i el 2022 i artífex de la consolidació de la campanya de la Magarola.

 

Com apunta el Dani, el Parc va donar forma, infraestructura, suport i difusió a la campanya que des de llavors es repeteix cada any els mesos de setembre i octubre i que, en els dies de més moviment migratori, convida el públic general a gaudir-ne.

 

El que observem a la Magarola és el trànsit de rapinyaires i altres grans ocells planadors cap als seus quarters d’hivern en l’anomenada via litoral de migració. Possiblement, l’únic espectacle natural on els animals, desfilant pausadament, es posen a l’abast de la nostra vista sense necessitat de cap mena d’artifici d’atracció (menjadores, reclams, etc.).

 

35 anys després, l’Albert petit, avui el més veterà dels observadors actuals, junt amb Xavi Larruy, Javi Oliver, Antonio Martínez, Jordi Jover i Xavi Escobar, van anar prenent el relleu al Dani i el Jordi en el seu moment. L’Albert ens sintetitza les dades més rellevants de l’evolució observada:

 

Més de 50.000 exemplars observats de 29 espècies de rapinyaires. Destaquen en abundància l’aligot vesper, el xoriguer, l’esparver comú i l’arpella, i en l’excepcionalitat unes poques observacions d’àliga cridanera, falcó cama-roig i l’arpella pàl·lida russa. La mitjana d’uns 1.700 exemplars per campanya, aquests darrers anys s’ha vist incrementada més enllà dels 2.000 exemplars. Hi té a veure l’augment significatiu d’algunes espècies com l’àliga calçada o l’aufrany i, en general, reflecteix un increment real de les poblacions. S’observa també un avançament del pic del pas dels rapinyaires.

 

El que també ha tingut un increment notable és el nombre de persones que passen pel turó durant els dies de migració. Multiplicant per 7 els que hi havia fa 10 anys i duplicant les de fa 5 anys. Xifres que testimonien sobretot increment exponencial de la freqüentació al Parc. El nombre de persones atretes específicament es manté en unes 500 persones per campanya.

 

La campanya d’observació de rapinyaires al Turó de la Magarola és una campanya científica, però també divulgativa, són moltes les persones que a través de l’observació d’aus s’acosten a Collserola i comprenen i comparteixen els valors de la seva conservació com un espai natural protegit.  En aquest sentit, la celebració del dia mundial dels ocells d’enguany al Centre d’Educació Ambiental de Can Coll va homenatjar a totes aquestes persones que han contribuït a fer possibles les campanyes de seguiment de rapinyaires i, en motiu de l’efemèride de celebració dels 35 anys, es va pintar, entre tots els assistents, una silueta gegant d’un milà reial a l’era de la masia de Can Coll.  Podeu veure les imatges de la creació de la silueta gegant del milà reial dissenyada per la il·lustradora @marhp_illustracions al vídeo que us hem preparat, esperem que us agradi! 

 

 

Per a més informació al web del Parc Natural dedicat a l’observació de rapinyaires al Turó de la Magarola: https://parcnaturalcollserola.cat/observacio-de-rapinyaires-a-la-magarola/

compartir