Els dos castells. De Sant Feliu al Papiol per Molins de Rei

TIPUS: Bicicleta de muntanya
DIFICULTAT: Alta
TEMPS: 3h
DISTANCIA: 26,9 km
AMBIT: BICI
INICI: Estació de Renfe de Sant Feliu
FINAL: Estació de Renfe del Papiol

Descàrregues

Itinerari no circular que iniciarem a l’estació de Renfe de Sant Feliu i el finalitzarem a l’estació de Renfe del Papiol passant pel municipi de Molins de Rei. En aquest itinerari l’empremta humana en el territori se’ns fa molt present, el paisatge ens ensenya i recorda a cada pas el passat històric i agrícola de la zona. Aquest passat agrícola el descobrirem observant la vegetació. Antigues feixes de conreu de garrofers i oliveres, es combinen amb una vegetació emergent d’alzines, pins i arbustos. Les ruïnes com les de Castellciuró (s.XIV), el jaciment arqueològic de la plaça de les Bruixes o l’impressionant Castell del Papiol (s.XII) donen mostra d’assentaments a Collserola i d’una intensa activitat en diferents èpoques de la història.

Des de Mas Lluí, ens dirigirem cap a l’ermita de La Salut, també àrea de lleure. Travessant la carretera i vorejant per fora la cimentera, agafarem el camí cap a la Torre Abadal (FO1). Alternarem inicialment un tram de pujades i baixades, un bosc de pins ens acompanyarà al llarg del camí. Ben aviat el canvi de vessant donarà pas a l’ombra i la baixada. Aquesta serà un xic forta en algun moment. Baixarem encaixats entre hortets i parcel·les de conreu que anirem abandonant progressivament fins que tot d’una veurem davant nostre, al capdamunt d’unes oliveres, Castellciuró. A l’àrea hi trobarem una font d’aigua potable. Iniciem un ascens que ens durà ben aviat a alternar pujada i baixada per dins del bosc. Ens mourem una estona a l’entorn de finques particulars, Can Vilagut, Can Barça amb una placeta i un arbre al bell mig. Finalment, enllaçarem amb la pista semipavimentada de Can Tintorer, que ens portarà a trobar la carretera de Molins. A mig itinerari trobarem les restes iberoromanes recuperades de la plaça de les Bruixes. A la part alta del jaciment i en el camí carener hi ha el punt des d’on s’observen alhora els dos castells, a la dreta Castellciuró i a l’esquerra el castell del Papiol.

Tornarem a entrar al bosc, ens dirigirem cap a Can Planes a trobar el punt més baix d’aquest recorregut, prop de la Rierada. Iniciarem aleshores el tram d’ascens pel Coll de l’Amigonet cap a la Serra d’en Rabassa fins el Puig Madrona; l’hípica i la bòbila de Can Domènec donaran pas al tram final fins a trobar les cases i el municipi del Papiol.