-- 26/10/2018

Continua el Pla de la Companyia per racionalitzar la xarxa elèctrica ubicada al Parc Natural de la Serra de Collserola. Concretament amb aquesta actuació s’ha retirat un total de gairebé 13 quilòmetres de cable, 18  torres metàl·liques i 108 aïlladors de mitjana tensió

Endesa continua avançant amb el Pla Collserola per tal de racionalitzar la xarxa aèria d’alta, mitjana i baixa tensió ubicada dins del Parc Natural de la Serra de Collserola, així com de la seva zona d’influència. La darrera actuació ha tingut lloc a Sant Cugat del Vallès, on s’han retirat 2,15 quilòmetres d’una línia aèria de doble circuit de mitjana tensió (la qual cosa es tradueix en gairebé 13 quilòmetres de cable), 18 torres metàl·liques de 16 metres d’alçada i 108 aïlladors de vidre i porcellana. Aquest tram sobrevola des del quilòmetre 7 de la C-16 fins la carretera BV-1468.

Els treballs s’han dut a terme amb la intervenció d’un helicòpter, que ha retirat les torres de la seva ubicació actual. La particularitat d’aquest desballestament es troba en la maquinària necessària, ja que l’orografia on s’ubiquen els suports és molt abrupta i no poden accedir-hi els vehicles elevadors que s’utilitzen habitualment per fer aquests treballs. En llocs com aquests és imprescindible l’ajuda de les aeronaus, les quals realitzen maniobres molt acurades, ja que el pilot, amb l’ajuda dels operaris a peu de torre, ha d’agafar amb un ganxo l’extrem superior i enlairar l’estructura per portar-la al punt de reunió. La intervenció permet reduir l’impacte de les infraestructures elèctriques al medi natural protegit.

L’actuació beneficia més d’11.000 clients de a Sant Cugat del Vallès que, gràcies a la racionalització de la xarxa ubicada al municipi, ara passaran a dependre d’altres línies, fet que ha permès deixar l’original sense tensió i procedir a desballestar-la.

Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola van signar el 14 de març de l’any passat un conveni en el qual Endesa es compromet a invertir, fins al 2019, prop de 4,5 milions d’euros en la infraestructura i les instal·lacions elèctriques de la Companyia que es troben situades dins d’aquest espai natural. Així, es reforça la col·laboració entre ambdues parts, iniciada fa més de 20 anys. El pla inclou, entre d’altres, la reducció d’un 19% del traçat aeri i la substitució d’un 21% del cablejat convencional per un nou sistema trenat que minimitza la seva presència en aquells punts on sigui impossible reconfigurar la xarxa o suprimir-la.

En total és previst que la Companyia realitzi 37 actuacions, les quals permetran racionalitzar i integrar la xarxa elèctrica, a més de beneficiar la qualitat del servei amb la introducció de les últimes innovacions tecnològiques, tant pel que fa a les línies elèctriques aèries com per l’automatització i digitalització de la xarxa. Aquests treballs es portaran a terme en tres fases amb una inversió prevista del voltant d’1,5 milions d’euros anuals.

A banda d’aquest projecte, anomenat Pla Collserola, i com a resultat de la col·laboració entre Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, cada any es realitzen plans de neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica i des de l’any 1993 fins a l’actualitat s’han reconfigurat un total de 39,9 quilòmetres de línies elèctriques aèries en aquest Parc Natural, inclòs dins el Pla d’Espais d’Interès Natural i de la Xarxa Natura 2000.

compartir

Més informació