El passat 3 de juliol es va fer al Centre d’Informació del Parc una reunió amb representants de diferents associacions veïnals i entitats, tècnics d’ajuntaments i del Consorci. Va servir per valorar la campanya de l’any passat, i consensuar les diferents activitats a realizar aquest 2019

L’ailant és una espècie vegetal que està àmpliament distribuïda per tot el Parc. La gran capacitat de rebrotar, l’elevada taxa de creixement i la gran producció de llavors la fa extremadament invasora. Des de l’any 2004, el Consorci està duent a terme el tractament herbicida com a principal mesura de control, així com també l’arrencada puntual de peus petits de llavor. Eliminar-la però és molt complicat. Cal fer una feina continuada i intensiva. L’existència de parcel·les privades dins del Parc complica la total eficàcia del tractament, raó per la qual la implicació de les associacions veïnals i ambientalistes vinculades a les zones habitades del Parc Natural, i el treball conjunt d’aquestes, l’administració i els propietaris privats, és imprescindible.
L’any 2014 va començar aquesta col·laboració que ha continuat fins a l’actualitat. El projecte de participació en l’erradicació de l’ailant funciona per campanyes anuals. A més de les diferents activitats de divulgació sobre el tema, una part important dels esforços es destinen a la detecció, el mapeig i el seguiment dels arbres que hi ha tant a zones públiques com privades, i a parlar amb els veïns i veïnes perquè accedeixin a què el Consorci faci el tractament fitosanitari a les segones.
A la campanya del 2018 un dels aspectes que va prendre més força va ser la realització de diferents Porta a porta, a càrrec d’alumnes de quatre centres educatius. Aquest tipus d’activitat permet contactar amb els veïns i veïnes in situ, parlar amb ells sobre la problemática, saber si hi ha o no ailants a les diferents finques, i si n’hi ha, demanar la seva aprovació perquè es faci el tractament.
Des de l’any 2004 fins al 2018 s’han tractat 77.483 ailants. L’any 2018 en concret van ser 5.058 arbres, dels quals, 839 – un 16,49%- es trobaven en finques privades. El cost total del tractament va ser de 8.482 €, al que caldria afegir el pressupost que van destinar propietaris i ajuntaments a tallar i treure els arbres tractats.
De cara a aquest any 2019, alguns objectius de la campanya són:
- A més de fer divulgació general sobre la problemática amb xerrades, díptics, etc. editar un pòster per informar sobre un aspecte concret: el mal que ocasionen els ailants ens els murs, terres i altres construccions dels jardins.
- Fer porta a porta a algunes zones de Vallvidrera que van quedar pendents el 2018 i al Rabassalet.
compartir
Notícies Relacionades
Obert el termini per optar als ajuts del Contracte Agrari de Collserola
El període per optar als ajuts de fins a 3.000 euros del Contracte Agrari de Collserola ja està obert. Aquestes subvencions tenen com a…
S’inicia una prova de silvopastura amb rucs per recuperar mosaic agroforestal
La prova pilot vol contribuir a la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat i de prevenció d’incendis…
El Departament d’Acció Climàtica inverteix 1 milió d’euros en la millora de la prevenció d’incendis a Collserola
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural invertirà aquest any 1 milió d’euros per portar a terme actuacions de…
Balanç de les Jornades de Recerca al Parc Natural de la Serra de Collserola
Amb una participació de més de 90 persones, tècniques, gestores i investigadores relacionades d’alguna manera amb el Parc Natural, durant…
En marxa la campanya de prevenció d’incendis forestals de l’àmbit metropolità
Ens apropem als mesos amb més risc d’incendi i s’inicia la campanya de prevenció activa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que s’allargarà…
S’inicia un pla pilot de pastura al vessant barceloní del Parc Natural per prevenir els incendis i millorar la biodiversitat
Des de l’1 d’abril i fins a final de juny, un ramat mixt de 290 caps de bestiar pasturarà pel vessant barceloní del Parc Natural de la…
Collserola esdevé un laboratori participatiu per adaptar els boscos als reptes climàtics
El projecte LIFE CLIMARK promou una gestió forestal específica per mitigar el canvi climàtic i els seus efectes, lligada a la millora dels…
Nou mapa guia del Parc Natural de la Serra de Collserola
Recull l’extensa xarxa de camins que proposa el nou Pla Especial amb prop de 400 km de pistes, camins i corriols, que conviden a recórrer…
Ada Colau és escollida presidenta del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
En compliment de l’acord d’alternança, la presidenta de l'AMB pren el relleu de Núria Marín en aquest càrrec
Campanya de millora forestal contra els incendis al Parc Natural de Collserola
Aclarida de les masses forestals, manteniment del sotabosc i control de la vegetació adjacent als camins, fonamentals per a la prevenció…