Els centres docents i entitats sense ànim de lucre ja podeu disposar de llavors de tomàquet Mandó de Collserola pel vostre hort educatiu. Les podeu demanar al Centre de Documentació i Recursos del Parc.
Recuperar varietats tradicionals de l’hort és recuperar els gustos d’abans. De tipus de tomàquets n’hi ha molts: el cor de bou, l’esquena verd, el bombeta groc, el mala cara, etc. I, a Collserola, n’hi ha un de propi.
A començaments de 2011 els propietaris de can Mandó, a Vallvidrera, van fer arribar al Parc Natural unes llavors que la seva família havia cultivat molts anys. I, posteriorment, la Fundació Miquel Agustí va fer la recerca necessària per fixar i recuperar aquest tomàquet i, facilitar any rera any, la llavor per fer arribar aquest tomàquet a l’escola.
Els centres docents i les entitats sense ànim de lucre podeu disposar novament de llavors de tomàquet Mandó de Collserola. Feu-ho demanat–les al CDRE També podeu disposar d’un recull de materials sobre tomàquets i agroecologia, per a petits i grans, al següent enllaç.
Un hort a l’escola ens ofereix un munt d’oportunitats d’aprenentatge tot remenant terra. I, aquest tomàquet, a més, l’ oportunitat d’aproximar-nos a l’entorn pagès de Collserola i al consum de proximitat. A part de les llavors, i amb la intenció d’aprofundir en les activitats agroecològiques escolars, també hi ha diversos materials didàctics de suport. Podeu demanar en préstec, per exemple, l’exposició itinerant Conreus i pastures a Collserola, el joc La Gimcana del Bon Cuiner o la maleta Collserola Conta Contes d’Hort
Mica en mica, aquest fruit, com altres hortalisses adaptades al medi, s’han fet un lloc a les cistelles de la pagesia de Collserola, potenciant així les varietats tradicionals i la sobirania alimentària, eixos de treball importants del projecte Alimentem Collserola.