-- 30/01/2020

El pas d’aquesta gran borrasca per la serra ha deixat un nombre molt elevat d’incidències als camins del Parc. Els treballs es centren a obrir els trams de la xarxa de camins de prevenció d’incendis afectats i a gestionar l’important volum de fusta acumulat.

El temporal de vent i pluja de la setmana passada va afectar de manera força important els boscos de la serra. Les conseqüències més visibles són els talls de camins provocats pels arbres caiguts o l’aparició d’esvorancs pel desarrelament de grans exemplars.

S’han realitzat nombroses actuacions de retirada d’arbres, sobretot a la zona del Baix Llobregat, un dels punts més afectat pel temporal. Tot i que no s’ha quantificat encara el nombre de peus afectats, les primeres dades parlen de centenars, arribant segurament al miler.

L’objectiu principal de les primeres actuacions ha estat procurar que tota la xarxa viària del Parc, la vinculada al dispositiu de prevenció d’incendis i que inclou de 211 km de pistes, estigui lliure de branques i arbres al més aviat possible. La previsió és que durant aquesta setmana puguin finalitzar-se aquests treballs. La resta de la xarxa, corriols i camins secundaris, tardaran mesos a ser cent per cent transitables.

Cal doncs tenir en compte que durant les properes setmanes, i fins que no es pugui revisar tota la xarxa d’itineraris senyalitzats del Parc, la circulació per aquests pot ser complicada, sobretot a corriols i trams estrets.

També recomanem prudència els dies de vent o pluja intensa. Hi ha un nombre molt elevat d’arbres malmesos que, segons la intensitat dels fenòmens meteorològics, podrien arribar a caure.

Pel que fa a l’estat de les masses forestals, tot i que la caiguda d’arbres és una pertorbació relativament habitual –fins i tot beneficiosa per a la pròpia dinàmica del bosc−, l’elevat nombre d’exemplars tombats i la concentració en certs punts de la serra, esdevenen preocupants. El volum de fusta acumulada al sòl incrementa el nivell de combustibilitat i alhora pot esdevenir un focus de creixement de certes plagues forestals. Els propers mesos caldrà treballar per retirar gran part de la fusta acumulada i fer el seguiment de l’estat de salut de les masses forestals d’aquests punts més afectats del Parc.

Principals efectes i primeres actuacions

Un cop passat el temporal els serveis tècnics del Parc han treballat de valent, amb coordinació amb les ADF’s dels municipis del Parc, per retirar els arbres caiguts als camins principals del Parc. Pel que fa a les zones habitades els serveis de jardineria i manteniment dels diferents ajuntaments del Parc també estan realitzant nombroses actuacions de retirada d’arbres a carrers i parcs urbans.

Tot i que les principals incidències a Collserola han estat relacionades amb arbres caiguts que impedien el pas cal destacar també l’elevat nombre d’exemplars que han provocat, amb la seva caiguda i desarrelament posterior, un esvoranc al camí.

En menor nombre, però amb efectes importants, també s’han produït esllavissades i pèrdues del ferm d’alguns camins que, en algun cas, impedeixen el pas dels vehicles dels serveis de prevenció d’incendis.

Finalment, alguns espais d’estada, com la font de Can Llong (o font de la Manya), s’han vist afectats pel rebliment de l’espai amb terra procedent de torrents propers. També s’ha vist afectat el corral d’ovelles de Ca n’Oller, a Montcada i Reixac, on s’ha malmés la tanca i part de la teulada.

Les zones on s’han concentrat més incidències han estat la del Baix Llobregat, on hi ha espais amb centenars d’arbres caiguts, i les carenes del nord-est del Parc (Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac). Es dona la coincidència que, per la morfologia /orientació del vent d’aquest temporal, els punts més afectats són pràcticament els mateixos que els del temporal de vent de l’any 2009. En aquella ocasió l’efecte va ser molt més important, arribant a tombar centenars de milers d’arbres.

Tasques que s’allargaran mesos

Un cop desenvolupada aquesta primera actuació d’obertura de camins principals, caldrà analitzar els punts en el que el ferm ha quedat malmès, o intransitable, i valorar quines actuacions de manteniment –que en alguns casos poden requerir projectes d’obra−, caldrà realitzar-hi per recuperar-ne la funcionalitat.

Un altre focus de treball seran les actuacions de millora forestal als boscos més afectats i la retirada de la fusta que ja s’està acumulant als marges dels camins fruit de les tasques d’obertura i eliminació d’arbres caiguts.

L’objectiu és retirar una part important d’aquesta fusta abans de l’època de més risc d’incendi. S’està treballant per aconseguir una aportació econòmica extraordinària que permeti la contractació d’una empresa que realitzi els treballs forestals necessaris i retiri gran part de la fusta acumulada.

Malauradament els estudis sobre els principals efectes del canvi climàtic indiquen que aquest tipus de pertorbacions, tant severes,  passaran de ser anecdòtiques, i produir-se cada molts anys, a ser molt més habituals. Un cop mitigats els efectes de la borrasca Gloria al Parc, caldrà valorar quines actuacions són necessàries per aconseguir un bosc més resilient i més preparat per aquest nou escenari.

El pas de la borrasca: pluja, vent i limitació d’activitats al parc

La borrasca Gloria ha estat també excepcional a nivell meteorològic. Pel que fa a l’aigua acumulada, en tres dies s’han recollit vora el 20 % de la mitjana de precipitació anual del Parc. Algunes dades destacables són els 112,3 litres recollits a l’estació meteorològica del Centre d’Informació del Parc o els 131 litres a la zona de Cerdanyola del Vallès.

També va ser important el temporal de vent, amb cops de vent de més de 100 km/h durant tres dies seguits amb un màxim el dia 21/01 a 109 km/h a l’Observatori Fabra.

Però el més destacable ha estat la durada i la convivència dels dos fenòmens (pluja i vent) durant tres dies seguits, motiu principal del gran nombre d’incidències registrades.

Una altra excepcionalitat va ser la limitació, entre dimarts 21 i dijous 23, de les activitats al medi natural. Seguint la resolució emesa per la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya es va demanar la cancel·lació de totes les activitats al Parc mitjançant un avís al web i a les xarxes socials.

compartir