-- 30/09/2020

Amb el lema “Ara més que mai, conservar la natura és conservar la nostra salut”, arrenca el proper 3 d’octubre la Setmana de la Natura. El Parc Natural de Collserola s’hi afegeix programant, conjuntament amb les entitats del territori, diferents actuacions de voluntariat ambiental, a més de diverses propostes de l’agenda d’activitats.

Aquest esdeveniment enguany també s’ha hagut d’ajornat pel confinament de la passada primavera a causa de la Covid 19. Després de consultar a les entitats del sector ambiental i a les administracions que gestionen els diferents espais protegits del país, es va decidir celebrar-la del 3 a l’11 d’octubre.

Cal recordar que la setmana és una iniciativa que impulsa i coordina la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. En anys anteriors ha format part de la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible.

El lema proposat aquest any és Ara més que mai, conservar la natura és conservar la nostra salut. La crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint en aquests temps posa de rellevància la relació directa de la salut de les persones amb la del nostre entorn. Per això, en aquesta edició es vol fer visible la importància de què la ciutadania s’impliqui per assegurar l’equilibri dels ecosistemes: la salut de l’aigua dels nostres rius, l’aire que respirem, la salut de les aus, els pol·linitzadors o la vida del sòl que ens proveeix d’aliments.

Des de l’organització s’anima sobre tot a les entitats a organitzar diferents activitats que vagin en aquest sentit. També les diferents administracions estan cridades a participar-hi.

El Consorci ha participat en la Setmana de la Natura des de la primera edició, quan l’organitzava la Xarxa de Voluntariat de Catalunya (XVAC) de la que formava part activa.

Dins l’àmbit dels programes de Foment a la participació i suport al voluntariat de moment estan previstes les actuacions següents:

  • 3 d’octubre. Conservació i millor de l’espai fontinal de la font del Manyo (Sant Cugat del Vallès amb l’associació Fes Fonts Fent Fonting.
  • 4 d’octubre. Manteniment i seguiment d’una repoblació del Parc amb l’associació Collserola Verda.
  • 5 d’octubre. Revisió i manteniment de la senyalització d’un dels itineraris a peu de la zona de Santa Maria de Vallvidrera-Centre d’Informació, amb l’associació Collserola Verda.
  • 8 d’octubre. Actuació de conservació i millora d’un espai del Parc Natural amb el Centre de Mas Pins de la Fundació Ciutat i Valors.
  • 10 d’octubre. Manteniment d’una petita plantació de la zona de Sant Pere Màrtir i recollida i classificació de deixalles a la zona, amb l’associació WWF Barcelona.
  • 12 d’octubre. Vols col·laborar? Seguiment d’espècies exòtiques invasores dels voltants de la Casa de l’Aigua. Organitzada conjuntament amb la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova

Dins l’Agenda del Parc també s’han programat aquestes activitats:

  • 3 d’octubre. Passejada Ocells de Vallvidrera
  • 4 d’octubre. Festa dels ocells
  • 10 d’octubre. Passejada. Passeig de les fonts

Les propostes de l’Agenda d’activitats també s’inclouen dins el programa del Dia Europeu dels Parcs, una efemèride que també ha vist modificada la seva data de celebració per la Covid-19. Aquest any amb el lema “Protegir la natura és protegir la nostra salut”, totalment vinculat amb el de la Setmana de la Natura:

El Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc ( CDRE), com centre integrant de la xarxa DocAmbCat, també tindrà un paper actiu en la Setmana de la Natura. En aquesta edició es col·laborarà en dos temes ben vinculats a la salut i la natura: complementant les activitats especials de l’Agenda del Parc Natural, amb un recull temàtic a l’entorn dels ocells i els paisatges sonors i, colze a colze amb les biblioteques, amb el tema monogràfic dels arbres. El hastag #ArbreDocAmbCat dinamitzarà a les xarxes socials l’esdeveniment.

Trobareu més informació general a info@setmananatura.cat,  a www.parcnaturalcollserola.cat i amb les etiquetes #NaturaésSalut i #SetmanaNatura

compartir