Segueix en directe la nidificació d’una família de mallerengues blaves instal·lada a la caixa niu del Centre d’Informació del Parc Natural de la Serra de Collserola

Un any més, i ja en van tres, una parella de mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus) s’han instal·lat a la caixa niu del Centre d’Informació del Parc Natural de Collserola. Aquest refugi artificial, que utilitzen petits ocells com les mallerengues, té una peculiaritat, hi té instal·lada una webcam que emet en directe tot el que passa dins del niu.

Les mallerengues han post vuit ous, dos menys que l’any passat, niuada excepcional en termes de producció. La incubació va començar a principis de mes, concretament l’1 de maig, i després d’uns 12 dies  han nascut els primers polls.

El seguiment en directe es pot fer d’una pàgina del web del Parc que conté informació actualitzada del procés i es utilitzada per algunes escoles dins el seves activitats a l’aula. També conté enllaços a les pàgines de les dues nidificacions anteriors.

Aquesta iniciativa està connectada amb  el Projecte Nius, una proposta de ciència ciutadana impulsada per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). L’objectiu d’aquest projecte és fer un seguiment de la nidificació dels ocells per tal d’obtenir més informació sobre on, quan i com crien els ocells. És una proposta oberta a tothom i on hi participen escoles, associacions i gent a títol individual.

El seguiment dels ocells al Parc Natural de Collserola ja té més de 25 anys de dades. Més enllà de la informació científica, l’aprofundiment en el coneixement dels ocells de la serra i les mateixes metodologies de treball han permès concebre tot un seguit de propostes i materials de caràcter formatiu, divulgatiu i fins i tot lúdic. Així s’han dissenyat programes per a les escoles, s’han editat guies divulgatives en diferents formats i s’han realitzat múltiples activitats de divulgació específica sobre els ocells, una de les més consolidades és la Festa dels Ocells que es realitza el primer cap de setmana d’octubre al Centre d’Educació Ambiental Can Coll o la Feixa dels ocells, instal·lació que també trobem en aquest centre.

 

Més informació:

compartir