-- 29/11/2023

La sequera persistent està afectant intensament els boscos de la serra i el Consorci treballa per tal que la vegetació pugui adaptar-se a aquest escenari climàtic que tots els models indiquen que serà cada vegada més habitual. Per aquest motiu, aquesta tardor s’han iniciat algunes actuacions urgents d’eliminació d’arbrat mort, especialment de pi pinyer (Pinus pinea), per minimitzar els riscos i evitar la caiguda d’arbres i branques de grans dimensions sobre persones o infraestructures. Les primeres actuacions s’han executat  al bosc de Sentmenat  i a finals de desembre està prevista una actuació significativa als entorns de l’estació del Baixador de Vallvidrera. Les actuacions s’emmarquen en les tasques de manteniment i gestió de diferents àmbits forestals que duu a terme el Consorci, i contribueixen a una millora de l’estructura del bosc i de la seva resiliència i capacitat d’acollir biodiversitat.
Pineda del bosc del baixador, sota el museu Verdaguer Vil·la Joana. Setembre 2023. (Autor: Xavi Lago)

Aquest estiu les condicions meteorològiques no han estat tan extremes com el 2022 i la campanya de vigilància i prevenció d’incendis forestals d’enguany ha finalitzat amb un balanç satisfactori pel baix nombre d’incendis i de superfície cremada a l’espai natural.

 

Malgrat la meteorologia no tan desfavorable, la sequera persistent ja s’apropa als tres anys amb dèficits de precipitacions de prop del 50% cada any (enguany estem amb un dèficit del 46% a finals de novembre). Aquesta situació està afectant significativament les diferents capes de vegetació (arbres, arbustos, herbes…), especialment els arbres, fet que ha provocat la mort de molts exemplars.

La situació actual

 

En diferents zones del Parc Natural s’han detectat rodals d’arbres morts, afectats per diferents factors com ara l’elevada edat d’alguns exemplars, l’alta densitat d’arbres existent, la compactació del sòl i l’estrès hídric provocat per la sequera acumulada. La combinació d’aquests factors ha fet que els boscos tinguin arbres debilitats, secs i amb risc de patir, en el cas dels pins, l’atac dels escarabats escolítids perforadors dels pins, Tomicus destruens, una espècie autòctona que en aquest tipus de situació pot esdevenir una plaga.

 

La sequera ha afectat ja un gran nombre d’arbres, especialment de pi pinyer (Pinus pinea). Les fulles dels pins es van assecant fins al moment en què l’arbre no és capaç de revertir la situació i  mor. En canvi, a les alzines i sureres l’afectació és més gradual. Aquestes espècies tenen una estratègia diferent: per tal de sobreviure a sequeres persistents, hi ha parts de l’arbre que es van assecant, però en qualsevol moment, si canvien les condicions ambientals, poden aturar el marciment i rebrotar, tot i presentar parts de l’arbre totalment mortes.

 

Com és habitual, el Consorci ha programat actuacions de tallades sanitàries d’arbres i preventiva dels boscos. Les aclarides del bosc, sobretot dels arbres ja morts i dels molt debilitats, es realitzen regularment per tal de fomentar estructures més estables i resilients davant els incendis forestals i per prevenir la propagació de possibles plagues de Tomicus destruens.

Estat de la pineda del Baixador de Vallvidrera. Novembre 2023.

Actuacions específiques de tallada d’arbres morts i debilitats

 

Donada aquesta situació, aquesta tardor s’han iniciat actuacions urgents de tallada d’un nombre significatiu d’exemplars per minimitzar els riscos i evitar la caiguda d’arbres i branques de grans dimensions sobre persones o infraestructures (bancs, camins, escales i murs de pedra, fonts, equipaments, etc.).

 

Les primeres actuacions es van executar durant l’octubre i novembre al bosc de Sentmenat o de Can Caralleu, un espai molt transitat pel veïnat, ciclistes i altres passejants.

 

Consulteu la notícia a:  Retirada d’arbres secs i aclarida de la massa forestal al bosc de Sentmenat

 

Aquests dies de finals de novembre, el Consorci està fent les darreres gestions per iniciar les actuacions forestals als entorns de l’estació del Baixador de Vallvidrera, una zona altament freqüentada per públic familiar i escolar en el seu accés a l’escola Els Xiprers, al museu Verdaguer Vil·la Joana i al Centre d’Informació del Parc Natural. L’objectiu del Consorci és realitzar la tala de manera que tingui la menor afectació possible per a les persones que utilitzen l’accés habitualment.

 

Les tasques consisteixen principalment en la tallada i retirada d’arbres morts i la trituració de les branques. Part de la fracció triturada, juntament amb alguns troncs, es deixaran al bosc per protegir el sòl de l’erosió i mantenir la humitat, afavorint la biodiversitat de l’espai.

 

Mentre durin les actuacions forestals al bosc del Baixador de Vallvidrera, tal com ja es fa actualment en els treballs de manteniment de franges al voltant de les urbanitzacions, se senyalitzarà i es restringirà l’accés a les zones afectades per tal de facilitar els treballs d’aclarida i garantir la seguretat de les persones. A més, s’oferirà un itinerari alternatiu per accedir als equipaments de la part alta del bosc mentre estigui tallat el camí principal.

 

Aquestes actuacions són gestionades pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona.

compartir