-- 04/10/2023

Ja estan en marxa els treballs de manteniment de franges de prevenció d’incendis al voltant dels nuclis habitats del Parc Natural de la Serra de Collserola als barris de muntanya de Barcelona

A finals de setembre, passat el període d’alt risc d’incendi, s’han reprès les actuacions de manteniment a les franges de prevenció d’incendis forestals. Des d’ara i fins a finals d’any, es faran els treballs als barris de muntanya de Barcelona amb exposicions orientades al N, NE i NO, propers als habitatges de Mas Sauró, Mas Guimbau i el Rectoret. 

 

Les actuacions tenen l’objectiu de reduir la continuïtat vertical a les zones forestals i disminuir la densitat d’arbres, per deixar els espais preparats per facilitar les tasques dels mitjans d’extinció d’incendis, i a la vegada, millorar la resiliència de la massa forestal. També està prevista la tallada i l’extracció d’alguns exemplars grans que presenten risc de caiguda sobre edificacions o altres infraestructures. Els més de dos anys de sequera acumulada han comportat també que molts arbres en situació d’estrés hídric s’estiguin secant i morint. Aquests arbres, si estan en zones de les franges de prevenció, s’aniran també tallant i retirant.

 

Aquests treballs es fan en el marc de la col·laboració entre el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i l’Ajuntament de Barcelona, iniciats a principis d’any i aturats en la temporada d’estiu per l’elevat risc d’incendi forestal de la serra, per tal de donar compliment a la legislació en matèria de prevenció d’incendis. La tardor i l’hivern són moments importants en l’execució de tasques preventives i per gestionar els boscos del Parc Natural millorant la seva estructura davant els incendis. El manteniment de franges de protecció al voltant de les zones habitades i dels camins de la Xarxa de Prevenció d’Incendis del Parc Natural és una de les actuacions més visibles.

 

La legislació en matèria de prevenció d’incendis obliga habitatges aïllats i nuclis de població situats en zona forestal o a menys de 500 metres de terreny forestal a tenir franges de protecció, actuacions que necessiten un manteniment periòdic.

compartir