10/04/2018
  • S’ha realitzat una diagnosi participativa del sistema alimentari de l’àmbit d’influència de Collserola, en el marc del projecte «Alimentem Collserola. Promoció de la transició agroecològica a Collserola».
  • La diagnosi analitza els reptes i les potencialitats per a la Transició Agroecològica del sistema alimentari a Collserola.
  • Un dels àmbits analitzats amb més profunditat és el de l’activitat agrària professional, degut a la importància del sector per a la conservació dels valors naturals del Parc Natural.
  • Els resultats de la diagnosi han sigut la base per dissenyar el Pla d’Acció per a la Transició Agroecològica de Collserola, que es presentarà el proper 6 de maig a la Fira Agrícola de Collserola.

La Diagnosi del sistema alimentari de Collserola és el resultat d’un procés participatiu realitzat al llarg del 2017 i part del 2018, en el marc del projecte «Alimentem Collserola. Promoció de la Transició Agroecològica a Collserola».

S’ha dut a terme tenint en compte dues dimensions, la de la «cadena alimentària» que inclou els àmbits de la producció agrària professional, la indústria alimentària, la distribució i la comercialització d’aliments i el consum alimentari, i la «dimensió sociocultural» que engloba els àmbits de la producció agrària per l’autoconsum, el patrimoni agroalimentari i l’ús públic i l’educació agroecològica.

L’àmbit de la producció agrària professional és un dels àmbits estudiats amb més profunditat, degut a la importància de l’agricultura i la ramaderia per a la conservació de la biodiversitat al Parc Natural. La producció agrària professional es troba en una situació força difícil. Les poques explotacions agràries professionals que funcionen dins els límits del parc (al voltant d’una vintena comptant agricultura, ramaderia i apicultura) tenen en general un mida reduïda i una viabilitat precària, i en conjunt produeixen un volum d’aliments força reduït. Amb tot, darrerament s’han incorporat al sector primari nous professionals relativament joves que poden ser el germen de la renovació del sector.

D’entre els reptes per reactivar l’activitat agropecuària professional des de la perspectiva agroecològica, destaquen la pèrdua de superfície cultivada i les dificultats d’accés a la terra, els danys als cultius que provoca la fauna salvatge i la disminució de la disponibilitat d’aigua a les finques. Pel que fa a les potencialitats, sobresurt que bona part de la pagesia de Collserola fa producció agrària ecològica i treballa amb circuits curts de comercialització; d’uns anys ençà està creixent l’interès per l’ofici de pagès/a, també ajuda la proximitat als grans centres de consum del país i la facilitat d’associar la marca de Collserola a productes de qualitat.

En la diagnosi també es posa de manifest la manca de presència del producte local i ecològic a la majoria d’establiments de Collserola, que contraresta amb la gran diversitat de circuits curts de comercialització, així com amb la xarxa de mercats municipals que és única a Europa i té un gran potencial per fer accessible el producte ecològic i de proximitat.

En l’àmbit d’horts d’autoconsum s’identifica com a repte la situació d’alegalitat en que es troben els horts en precari, i l’absència d’una visió comú per part de les administracions públiques locals sobre com regularitzar-los. Tanmateix, es detecta la possibilitat de donar resposta a la necessitat d’ordenar les vores i marges del Parc Natural implantant cultius en aquestes zones de transició entre l’entramat urbà i l’espai natural protegit.

Els resultats de la diagnosi han servit per dissenyar un Pla d’Acció per la Transició Agroecològica de Collserola. Actualment, hi ha diversos grups de treball que estan concretant les accions prioritzades de forma participativa durant el procés, que es tiraran endavant al llarg dels propers 2 anys. La següent del projecte cita serà el 6 de maig a la Fira Agrícola de Collserola al Centre Cívic Vázquez Montalban de Vallvidrera, on es presentarà el Pla d’Acció participatiu.

El projecte «Alimentem Collserola. Promoció de la transició agroecològica a Collserola» va començar a caminar a mitjans del 2016 amb l’objectiu de transformar els sistemes alimentaris dels municipis del Parc Natural de la Serra de Collserola per fer-los més justos i sostenibles. Els promotors del projecte són el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i els ajuntaments del Parc Natural. L’Associació Arran de terra és l’entitat que dinamitza i coordina l’execució del projecte.

Fases del projecte:

Fotografies
Dades de contacte

Arran de terra. Eines per la Dinamització Local Agroecològica

Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

compartir