-- 27/05/2021

El Parc Natural de Collserola acollirà diferents activitats de la Setmana de la Natura, una campanya que vol conscienciar sobre la necessitat de conservar el medi ambient i el nostre patrimoni natural.

La Setmana de la Natura d’enguany té lloc del 24 de maig al 5 de juny –entre el Dia Europeu dels Parcs i el Dia Mundial del Medi Ambient– i, un any més, des del Parc Natural de la Serra de Collserola ens encanta participar-hi!

La crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint en aquests temps de pandèmia posa de manifest l’enorme relació que hi ha entre la salut de les persones i la del nostre entorn. I ens atorga a nosaltres un paper clau com a agents d’actuació i de canvi. La natura som tots i totes nosaltres i com en fem cura és responsabilitat nostra.

Per això, ara més que mai, des del Parc de Collserola comptem amb vosaltres per implicar-nos col·lectivament per assegurar l’equilibri dels ecosistemes, amb activitats: d’ocells, papallones, poesia, pol·linitzadors o la vida del sòl que ens proveeix d’aliments.

Les activitats, segons tipologia, seran les següents:

Activitats de voluntariat:

  • 25 de maig. Actuació de conservació i millora dels diferents espais fontinals del bosc de Can Catà, amb l’escola FEDAC de Cerdanyola. Lloc fonts Nova i Vella de Can Catà (Cerdanyola del Vallès). Horari: De 9.30 a 12 h. Activitat tancada
  • 27 de maig. Actuació de condicionament i millora d’espais propers al Centre d’Informació del Parc amb l’empresa Clarivate. Activitat de RSC. Lloc Voltants del Centre d’Informació del PN de Collserola. Horari: De 9.30 a 13.30 h. Activitat tancada
  • 28 de maig. Actuació de conservació i millora dels diferents espais fontinals del bosc de Can Catà, amb l’escola FEDAC de Cerdanyola. Lloc fonts Nova i Vella de Can Catà (Cerdanyola del Vallès). Horari: De 9:30 a 12h. Activitat tancada
  • 30 de maig. Actuació de conservació i millora de l’espai fontinal i el seu accés amb L’AVV Santa Maria de Vallvidrera-Mas Sauró. Lloc: Font de la Mina de Mas Sauró. Horari: De 10 a 13 .30 h. Activitat tancada
  • 31 de maig. Actuació de manteniment dels arbres de les plantacions, amb l’escola Americana. Lloc: Plaça Mireia- Sant Pere Màrtir. Horari: De 10 a 12 h. Activitat tancada
  • 1 de juny. Actuació de condicionament i millora d’espais propers al Centre d’Informació del Parc amb l’INS Bernat Metge de Barcelona. Lloc Voltants del Centre d’Informació del PN de Collserola. Horari: De 9.30 a 13 .00 h. Activitat tancada
  • 2 de juny. Actuació de condicionament i millora de l’espai fontinal i el seu accés amb un grup de la Fundació Adsis de Barcelona. Lloc: Font de la Llet. Horari: De 16 a 18.00 h. Activitat tancada. 
  • 3 de juny. Actuació de condicionament i millora d’algun espai del Parc natural. amb la fundació Ciutat i Valors. Lloc A Determinar. Horari: De 10 a 13.00 h. Activitat tancada
  • 5 de juny. Organització del punt d’informació sobre el Parc Natural i de l’espai de rebuda i recollida de les deixalles recollides a l’UCM pels diferents equips. Amb la col·laboració de Collserola Verda.

Ultra Clean Marathon 2021

La setmana de la natura inclou una activitat central, la Ultra Clean Marathon. La cursa té un recorregut total de 60 km. S’iniciarà a Terrassa , travessant el Parc Natural de Collserola, cap al riu Besòs i les platges de Barcelona. La cursa finalitzarà al Moll de Marina, al Port Olímpic de Barcelona.

L’Ultra Clean Marathon (UCM) és un gran repte esportiu i ambiental. Vol activar la consciència ambiental entre les persones esportistes, i apel·lar a la seva capacitat d’acció per la natura. Per això l’UCM és una cursa on es corre, es recullen residus abandonats als espais naturals (plogging), es coneixen els problemes ambientals en cada punt d’avituallament i es dóna l’import de les inscripcions a projectes de conservació de la natura i defensa del medi ambient.

Visites, exposicions, xerrades i/o sortides guiades:

  • 29 de maig. Especial primavera Papallones a Collserola. Les papallones diürnes de Collserola: identificació i monitoratge. Descobrirem les principals característiques d’aquests insectes i com podem identificar les espècies més abundants a la serra. Integrat dins la xarxa del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme). Recorregut: Zona Nou Barris. A càrrec de José Manuel Sesma, col·laborador del CBMS-Museu de Ciències Naturals de Granollers. Lloc: A determinar en el moment de la inscripció. Horari: de 10 a 13 h. Activitat gratuïta. Places limitades. A partir de 7 anys. Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552 (laborables de 9.30 a 15 h).
  • 30 de maig. Tuiit-tuiiit Taller de cants d’ocells. Taller per aprofundir en el meravellós món dels ocells, amb un mètode innovador i participatiu, per aprendre a descriure, identificar i dibuixar el cant dels ocells. Inclou una primera part teòrica i descriptiva dels diferents cants, una mostra de materials informatius i pedagògics i una sortida de descoberta amb les orelles ben esmolades. Podeu portar els vostres prismàtics. A càrrec de Pere Alzina, biòleg i consultor ambiental. Lloc: Can Coll CEA. Horari: de 9.30 a 13.30 h. Activitat gratuïta. Places limitades. A partir de 10 anys. Cal inscripció prèvia al tel. del CEA Can Coll 93 6920396 (laborables de 9.30 a 15 h)
  • 6 de juny. Poesia als Parcs. MUHBA. Poesia als parcs: T’obro la meva veu sota dels núvols. (Poemes de Felícia Fuster). La poesia de l’artista barcelonina Felícia Fuster és “combat” i “cos”, paraula que llisca omplint el buit. Direm versos amb el gest i la paraula, travessant l’espai fins a l’espectador. Amb aquest espectacle multidisciplinari que agermana literatura, música i dansa volem transmetre el caràcter visual de la seva poesia i el seu llegat innovador i universal. Una hora de durada. Amb: Tònia Passola (poeta), Marta Pérez Sierra (poeta), Aida González (ballarina) i un músic.

El Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc (CDRE), com centre integrant de la xarxa DocAmbCat, també tindrà un paper actiu en la Setmana de la Natura. En aquesta edició es col·laborarà complementant les activitats especials de l’Agenda del Parc Natural, amb un recull temàtic a l’entorn de les papallones i altres bestioles, i, colze a colze amb les biblioteques, amb el tema monogràfic entorn la pèrdua de biodiversitat. L’exposició “Collserola, tast de Biodiversitat” estarà exposada a la Biblioteca Central de Cerdanyola. Les etiquetes #DocAmbCat i #SetmanaNatura dinamitzaran l’esdeveniment a les xarxes socials.

Tota la informació sobre aquestes i la resta de propostes de la setmana està disponible al web de la setmana: www.setmananatura.cat

La Setmana de la Natura és una iniciativa conjunta de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), -entitat de la que és soci el Consorci del PN de la serra de Collserola, i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT). Compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa” i la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Forma part de la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible.

Per a les entitats sense ànim de lucre és una oportunitat per mostrar els projectes o actuacions que estan realitzant, i per a la ciutadania, el moment perfecte per conèixer associacions i col·lectius on poder col·laborar en la conservació del medi ambient i del patrimoni natural.

compartir