-- 10/08/2022

  • El Contracte Agrari de Collserola (CAC) vol contribuir a fer un model agroalimentari més digne per la pagesia i mantenir el territori més equilibrat, per exemple, per minimitzar incendis
  • El Consorci del Parc Natural de Collserola i els ajuntaments de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, El Papiol, Sant Just Desvern i EMD Valldoreix aportaran un total de 75.000 euros a aquesta convocatòria
  • El període de presentació de sol·licituds estarà obert des del 10 d’agost fins al proper 9 de setembre.
  • Aquest projecte innovador va començar com a prova pilot l’any 2021, dins el programa Alimentem Collserola i en el marc del projecte Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, i aquest 2022 passa a ser un instrument estable i a créixer en el seu finançament

El període per optar als ajuts de fins a 3.000 euros del Contracte Agrari de Collserola ja està obert. Aquestes subvencions tenen com a principal objectiu reconèixer i compensar la tasca que fa la pagesia al Parc Natural de Collserola que, a més de proveir-nos d’aliments, també és un servei essencial que ajuda a gestionar el territori i els seus ecosistemes que, entre d’altres, resultats, ajuda a minimitzar el risc d’incendi.

 

Així, entre el 10 d’agost i fins al proper 9 de setembre, les persones interessades podran presentar les seves sol·licituds a aquest fons que compta amb un total de 75.000 euros aportats pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i els ajuntaments de Barcelona, Sant Feliu, Molins de Rei, Cerdanyola, Sant Cugat, El Papiol, Sant Just i l’EMD Valldoreix.

 

El Contracte Agrari de Collserola és una eina que vol contribuir a fer un model agroalimentari més digne per la pagesia. El que es busca és reconèixer i compensar la feina per reencaminar l’actual sistema alimentari cap a un model agroecològic i comprometre’s amb el Parc Natural de Collserola. Aquesta eina s’ha dissenyat de forma participativa entre les administracions públiques, institucions acadèmiques i la pagesia de Collserola, amb l’assessorament jurídic d’INSTA. És una de les accions impulsades dins el programa Alimentem Collserola de dinamització agroecològica del Parc Natural de Collserola.

 

La voluntat d’aquestes subvencions és promoure la creació i/o el manteniment de determinades actuacions agràries que afavoreixin la provisió de serveis ecosistèmics per conservar el mosaic agroforestal i la biodiversitat, i promoure activitats que impliquin una millora de la viabilitat social i ecològica de les finques agràries i el territori en el qual desenvolupen la seva tasca.

 

Els projectes susceptibles de participar en el Contracte Agrari poden ser, per exemple, serveis de suport com la conservació d’espècies i hàbitats; serveis de regulació com la prevenció d’incendis, control de l’erosió del sòl, pol·linització; serveis d’aprovisionament de productes agroalimentaris i materials; serveis culturals com els valors identitaris, l’educació, la bellesa estètica, el patrimoni cultural…

 

En concret, els projectes subvencionables han de respondre a alguna d’aquestes categories:

  • Biodiversitat: neteja, reconstrucció i manteniment de murs de pedra seca, talussos i marges; conreu de varietats locals i/o races autòctones; tinença de caixes d’abelles, plantació i manteniment de tanques vives a la finca agrària i marges de floració esglaonada; i control biològic.
  • Prevenció d’incendis: neteja i poda; pastura amb bestiar. 
  • Infraestructura agrària: rehabilitació, neteja i substitució de peces de patrimoni; restauració o instal·lació d’element etnològic hidràulic; o compra i instal·lació d’energies renovables.
  • Aliments de qualitat: conversió i manteniment de la certificació ecològica de la finca (CCPAE); organització i recepció de visites de col·lectius i d’accions de voluntariat agrícola.
  • Fertilitat i aigua: incorporació al sòl agrari adobs locals dels municipis del Parc; implementació de tècniques de disseny per a l’eficiència en l’ús de l’aigua; mosaic agroforestal; rotació de cultiu; recuperació de parcel·les pel seu ús agrari; tancament de parcel·les pel seu ús agrari; o millora d’accessos a finques i reparació de camins.
  • Impacte sociolaboral: assistència a cursos i jornades; dones treballadores; figura jurídica de l’ESS; i participació a una organització de productors/es.

 

Un cop s’hagin presentat les sol·licituds, i després de valorar l’estat de les finques i les actuacions que es volen realitzar, es triaran els beneficiaris de la subvenció i es validaran les accions que decideixin fer els projectes productius. Un cop executada l’actuació subvencionada, es visitaran de nou les finques per valorar les millores que s’han fet. Les actuacions subvencionades s’han d’executar durant l’any 2022.

 

La previsió és que l’any 2023 es torni a convocar la subvenció ja amb pressupost propi del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Col·laboren en el finançament del CAC:
compartir