A -- a

NOTES DE PREMSA

SALA DE PREMSA

Contacte:

correu-e: comunicacio@parccollserola.net

Tel. 608.25.24.55 - 93.280.35.52 ext. 217

Crta. de l'Esglèsia, 92 08012 Barcelona


NOTES DE PREMSA

21.11.17

JORNADA ALIMENTEM COLLSEROLA

 • S’inicia el procés participatiu per promoure la transició agroecològica al Parc Natural amb la jornada Alimentem Collserola
 • Durant la sessió s’han identificat més de 200 iniciatives que estan pro-movent l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària al Parc Natural de Coll-serola
 • El següent pas serà el 24 de febrer amb un taller de planificació participativa per definir el Pla d’Acció que ha de permetre la transició agroecològica a Collserola

El passat dissabte 18 de novembre va tenir lloc al Casal de Torreblanca de Sant Cugat del Vallès la jornada Alimentem Collserola. L'objectiu era donar a conèixer i promoure la participació de la ciutadania en el projecte de Promoció de la transició agroecològica a Collserola, que va començar a caminar a mitjans del 2016 amb l'objectiu de transformar els sistemes alimentaris dels nou municipis del Parc Natural de la Serra de Collserola per fer-los més justos i sostenibles.
Hi van participar una cinquantena de persones tant veïns i veïnes, a títol individual, com representants d’entitats, col·lectius i administracions dels diferents municipis del Parc. El projecte està sent impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola amb el suport de diferents ajuntaments del Parc Natural, i dinamitzat per l'Associació Arran de terra.
La jornada va donar el tret de sortida al procés participatiu que ha de permetre validar la Diagnosi del sistema alimentari de Collserola, realitzada conjuntament amb la pagesia del Parc i altres agents i, ja al 2018, dur a terme el disseny del Pla d'Acció per promoure la transició agroecològica a Collserola.
Durant la jornada es va presentar el projecte i els principals reptes i potencialitats dels diferents àmbits del sistema alimentari de Collserola: la producció, la comercialització i el consum, així com l’educació agroecològica o el patrimoni agroalimentari, entre d’altres.
Al llarg del matí es van conèixer algunes de les experiències que ja estan impulsant la Transició Agroecològica al Parc: el projecte de l’associació l’Ortiga a Can Montmany, l’experiència de la cooperativa l’Olivera a la masia de Can Calopa de Dalt, el productor de la Floresta La Rural de Collserola, els grups de consum de Can Pujades i La Civada, el Mercat de Pagès de Sant Cugat, el projecte educatiu sobre agroecologia del Centre d’Educació Ambiental Can Coll i altres iniciatives com Reruralitzem 9barris, Can Masdeu o l’Organització santcugatenca d’Educació Ambiental OSEA.
Finalment, també es va realitzar entre tots els assistents un mapatge on es van identificar gairebé 200 inicia-tives que promouen l’agroecologia i la Sobirania Alimentària a Collserola, amb l’ajuda de tots els assistents.
Durant la jornada, els més menuts van participar en el taller de l’Ortiga «Fem un hort», que va permetre recuperar part de l’hort de Torreblanca.
La sessió es va cloure amb un vermut musical al bar del Casal, en el que els assistents van poder seguir debatent en un ambient més distès.
La propera cita d’aquest procés participatiu serà el 24 de febrer, data en que tindrà lloc una nova sessió amb l’objectiu de dissenyar un Pla d’Acció per promoure la transició agroecològica a Collserola.

[Fotografies (font: Arran de Terra)]  [Nota de premsa pdf]


31.10.17

ENDESA COMENÇA A RETIRAR LES PRIMERES LÍNIES AÈRIES DEL PARC NATURAL DE LA SERRA DE COLLSEROLA PER AVANÇAR, AIXÍ, EN LA RACIONALITZACIÓ DE LA SEVA XARXA ELÈCTRICA

 • De moment la Companyia ja ha estès dues noves línies subterrànies i ha instal·lat un nou centre de transformació a tocar de la carretera d’Horta a Cerdanyola, en una zona molt propera al coll del Forat del Vent, un petit pas de muntanya de l’espai natural
 • Aquests treballs permeten suprimir ara cinc suports i el seu cablejat
 • Les actuacions milloren, a més, la qualitat del servei dels clients gràcies al reforç de la seguretat i la introducció dels darrers avenços tecnològics

 

Endesa ja ha soterrat dues línies elèctriques que es troben dins els límits del Parc Natural de la Serra de Collserola per eliminar-ne la xarxa aèria, concretament al terme municipal de Cerdanyola del Vallès i a tocar de la carretera d’Horta a Cerdanyola, que va des del barri barceloní fins a la ciutat vallesana. Es tracta d’una zona molt propera al coll del Forat del Vent, un petit pas de muntanya, i al restaurant Casa Juaco. Aquesta és una de les 37 actuacions que es realitzaran fins el 2019, emmarcades en un conveni signat entre la Companyia i el Consorci del parc, i amb una inversió total aportada íntegrament per Endesa de prop de 4,5 milions d’euros.
En aquest sentit, s’han obert dues rases per canalitzar i estendre el nou cablejat d’alumini de mitjana i baixa tensió, un material que per les seves característiques presenta bones prestacions mecàniques i elèctriques, alhora que utilitza un tipus de material aïllant que –en comptes d’estar fet a base d’oli– és un aïllador sec de polietilè, fet que millora les condicions de seguretat de la infraestructura. A més, també s’ha instal·lat un nou centre de transformació que queda integrat a la clotada de la muntanya, unit a una paret de roques, i que permetrà eliminar un punt de transformació aeri situat sobre un dels suports que es retiraran.
El nou centre de transformació prefabricat, que compta amb un transformador de 250 KVA, s’ha construït seguint els últims paràmetres en tecnologia que hi ha al mercat. Així, està dotat d’una cabina amb un gas de característiques especialment aïllants, fet que la fa més segura per a les persones que han de manipular-la i també més robusta de cara a suportar ambients salins i humits o de forta pol·lució, mentre que gairebé no requereix manteniment, a diferència de la tecnologia anterior, en què aquestes tasques obligaven a tallar temporalment el servei als clients, i és de màxima seguretat.
Ara, un cop finalitzada la restricció per obres a l’espai natural durant els mesos d’estiu, aquestes dues noves línies subterrànies entraran en servei i es desconnectarà i eliminarà la xarxa aèria. En concret avui es retiren cinc suports metàl·lics – i se n’han substituït dos més per altres de més resistents adequats a la nova configuració de la xarxa–, 336 metres de línia de mitjana tensió a 11 kV, 33 aïlladors i un centre de transformació. La inversió total d’aquesta actuació és de prop de 83.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.
També en aquesta zona, i ja de cara la segona fase, que es realitzarà l’any vinent, Endesa substituirà la pràctica totalitat dels dos quilòmetres la línia convencional de mitjana tensió que hi ha des del Tanatori Ronda de Dalt fins al restaurant Casa Juaco per un nou sistema de línia trenada. Aquest tipus de cablejat també reduirà notablement l’impacte visual gràcies a una reducció important de les mides i de l’amplitud física de la línia, ja que en comptes de tres cables paral·lels, aquests estaran trenats, cosa que farà la xarxa més robusta i resistent als fenòmens meteorològics adversos i a l’entorn. Així, les tres fases es mantindran unides, però aïllades, evitant contactes no desitjats per culpa del vent o d’altres agressions externes. Alhora, també s’evitaran incidències com a conseqüència de contactes directes i es millorarà la protecció de l’avifauna en aquells punts més sensibles on poden produir-se accidents per col·lisió o electrocució.
 

4,5 milions per als proper tres anys
Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola van signar el passat 14 de març un conveni en el qual Endesa es compromet a invertir, fins al 2019, prop de 4,5 milions d’euros en la infraestructura i les instal·lacions elèctriques de la Companyia que es troben situades dins d’aquest espai natural. Així es reforça la col·laboració entre ambdues parts, iniciada fa més de 20 anys. El pla inclou, entre d’altres, la reducció d’un 19% del traçat aeri i la substitució d’un 21% del cablejat convencional per un nou sistema trenat que minimitza la seva presència en aquells punts on sigui impossible reconfigurar la xarxa o suprimir-la.
En total és previst que la Companyia realitzi 37 actuacions, les quals permetran racionalitzar i integrar la xarxa elèctrica, a més de beneficiar la qualitat del servei amb a la introducció de les últimes innovacions tecnològiques, tant pel que fa a les línies elèctriques aèries com per l’automatització i digitalització de la xarxa. Aquests treballs es portaran a terme en tres fases amb una inversió prevista del voltant d’1,5 milions d’euros anuals.
Ja al mes de maig Endesa va renovar tecnològicament una línia de mitjana tensió que es troba dins els límits de l’espai natural, concretament al terme municipal de Molins de Rei. A més, aquesta setmana també s’han retirat set suports de fusta, un transformador aeri i 290 metres de cablejat a tocar de la benzinera que hi ha a la carretera de la Rabassada, al terme municipal de Barcelona, i dos suports de fusta, un de metàl·lic, 190 metres de cablejat, 21 aïlladors i un interruptor aeri de la zona de Can Puig, entre els municipis de Sant Cugat del Vallès i Barcelona.
A banda d’aquest projecte, anomenat Pla Collserola, i com a resultat de la col·laboració entre Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, cada any es realitzen plans de neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica i des de l’any 1993 fins a l’actualitat s’han reconfigurat un total de 39,9 quilòmetres de línies elèctriques aèries en aquest Parc Natural, inclòs dins el Pla d’Espais d’Interès Natural i de la Xarxa Natura 2000.


[Fotografies (font: ENDESA)]  [Nota de premsa pdf]


23.10.07

COLLSEROLA, TERRITORI VITAL

Es presenta una  nova campanya de comunicació per posar de manifest, un cop més, la importància de la preservació d’aquest espai i per promoure-hi el respecte i els bons usos

Collserola rep més de tres milions de visitants l’any. L’impacte social i ambiental que representa aquesta freqüentació fa necessàries noves accions comunicatives per posar de manifest, un cop més, la importància de la preservació d’aquest espai i per promoure-hi el respecte i els bons usos.

Amb aquest objectiu s’ha iniciat una nova campanya divulgativa amb el lema “Territori  Vital”. S’ha presentat aquest dilluns 23 d’octubre al Palau Robert (Barcelona) amb la participació del periodista Jaume Barberà, usuari habitual del Parc, d’Ariadna Bello, de l’empresa LaVola –encarregada del disseny de la campanya- i del Director Gerent del Consorci del Parc Natural de Collserola, Marià Martí.

Els principals eixos de la campanya són, per una banda, reforçar el missatge de la importància del Parc Natural com una peça clau per a la qualitat de vida de les persones que viuen al voltant. Per l’altra, que la ciutadania es faci seu el repte de conservació i preservació de Collserola respectant la normativa del Parc i les recomanacions de bons usos.

Les accions previstes són:

 • Edició de materials divulgatiusque es distribuiran per tots els equipaments del Parc (centres d’informació, àrees de lleure i altres equipaments del territori) . També es renoven els plafons informatius de les estacions de Ferrocarrils que hi ha dins la serra.
 • Campanya sobre el terrenyper informar sobre la normativa vigent i per promoure els bons usos a Collserola.  Parelles d’informadors es mouran pel tot el territori visitant els espais més freqüentats i amb més incidències i conflictes detectats, com per exemple el Passeig de les Aigües o la pista de Sant Cugat a Sant Medir.
  • o   4 informadors ambientals
  • o   Del 28 d’octubre al 3 de desembre de 2017
  • o   Dissabtes i diumenges pel matí de 10 a 14 h
  • o   Diferents rutes pel parc a peu i en bicicleta
 • Divulgació dels continguts al web del Parc i a les xarxes socials amb l’etiqueta #TerritoriVital. Les xarxes socials tindran un paper rellevant durant tota la campanya amb missatges dirigits als diferents perfils d’usuaris.

Aquesta actuació està emmarcada dins l’ Estratègia d’Ús Públic, iniciada l’any 2016, i on s’han portat a terme diferents accions, conjuntament amb els ajuntaments del Parc. Destaca una nova regulació de les activitats col·lectives fisicoesportives o la proposta inicial d’ordenança per a la regulació de la circulació de bicicletes que inclou un marc sancionador.  També s’ha presentat una petició d’increment d’efectius del personal de vigilància i d’atribució de funcions de l’autoritat i s’han iniciat dos importants estudis i seguiment de l’impacte ambiental i social derivat de l’alta freqüentació i la gran quantitat d’activitats noves:

 • Anàlisi de l’estat dels camins i corriols, en el terme municipal de Barcelona dins del límit del Parc. Finalitzat el setembre de 2017.
 • Estudi sobre la freqüentació i caracterització de vianants, en el terme municipal de Barcelona dins del límit del Parc. Estudi realitzat per l’INEF de Lleida, iniciat el mes de setembre que finalitzarà el gener 2018.

Més informació

[Nota de premsa pdf]


09.05.07

LA VINYA I EL VI A COLLSEROLA 2017
VIII jornades intermunicipals

Un passat agrícola comú... un ric patrimoni construït... una memòria d’usos i costums que ens cal preservar

 • És la vuitena edició d’unes jornades, organitzades conjuntament pels nou municipis del Parc Natural, per apropar el passat agrícola de Collserola i el seu llegat patrimonial.
 • S’inicien el 14 de maig a Sant Feliu de LLobregat i finalitzen el 12 d’agost a Sant Cugat del Vallès.
 • El programa inclou deu propostes que van des de passejades guiades, tallers i xerrades, tasts i demostracions, fins a jornades d’activitats participatives i itineraris per Collserola.
 • Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom
A primers de maig començarà la vuitena edició de les jornades La vinya i el vi a Collserola. Unes jornades que s’organitzen a partir de la voluntat de representants de tots els municipis del Parc i que busquen posar en relleu un passat agrícola comú de gran rellevància.
A finals del segle XIX la vinya era ben present a les muntanyes de Collserola. Ocupava totes les vessants del Baix Llobregat, d’Esplugues al Papiol; el vessant del Vallès fins a Montcada i també valls interiors com les de Sant Medir i el Forat del Vent. Només a la zona de Santa Creu d’Olorda, s’hi conreaven 380 ha de vinya. Fins els anys seixanta del segle passat hi havíem encara diverses vinyes en actiu, de manera que afortunadament es disposa del testimoni de veïns que han conreat la vinya, han regat amb el brou bordelès, han tingut cura dels ceps, dels cups i les premses… i han pogut gaudir d’un bon most amb regust d’esforç, de tossuderia, de confiança.

Durant diversos caps de setmana, entre els mesos de maig i agost, tot un seguit d’activitats ens transportaran per l’història i les vivències del passat agrícola de molts masos i masies de Collserola, que ens han deixat un ric patrimoni construït i una memòria d’usos i costums que cal preservar.
S’inicien les Jornades el diumenge 14 de maig a Sant Feliu de Llobregat, amb un taller experimental d’estampacions fetes amb vi. El 21 de maig es farà a Cerdanyola, al museu de Ca n’Oliver, una visita guiada al museu i al jaciment, un taller per infants on aprendran a fer segells d’àmfores i els grans, podran aprendre a preparar un vi a la grega. El dissabte 27 de maig, la gent de la Cooperativa L’Olivera obriran les portes de la finca de Can Calopa de Barcelona per explicar el seu projecte social i ensenyar la recent restauració de la masia. Hi haurà un tast de vins i d’olis i us podeu apuntar al dinar popular.

El diumenge 28 de maig serà el torn del centre d’educació ambiental Can Coll, del Parc Natural de Collserola, on conviden a passejar per la vinya, escoltar poesia, menjar pa amb vi i sucre i també col·laborar en embotellar el vi de l’anyada 2014; per acabar amb un tast de vins amb noms d’ocells. El 4 de juny a El Papiol podeu participar en un taller d’estampació de bosses de roba amb motius vitivinícoles, que després us les podeu emportar. A Can Ginestar, de Sant Just Desvern, han organitzat tot un seguit d’activitats sobre històries de vinyes, premses i vi, seran els dies 7, 9 i 11 de juny. Bons veïns del poble ens explicaran els seus records i experiències.

A Montcada i Reixac, el 2 de juliol, en motiu de la Festa Major de Reixac, es podrà visitar una mostra d’eines agrícoles que anomenen Montcada entre vinyes i camins. Els restauradors del poble oferiran un tast de vi. El 22 de juliol serà el torn d’Esplugues de Llobregat, que ofereix un complert programa a la Masoveria del Museu de Can Tinturé, on es recordarà el negoci de producció de “xampany Marguery” que va obrir la família Brillas, es parlarà del llibre Masies i vida rural a Collserola i s’acabarà amb una classe, amb demostració inclosa, sobre el tast de vins.

El 12 d’agost serà Sant Cugat del Vallès qui convida a participar en un taller familiar sobre els animals del món rural. Serà al Celler Modernista, que es podrà aprofitar per visitar i admirar. I durant tots aquests mesos des de Molins de Rei, animen a realitzar un parell d’itineraris a peu fins l’Àrea de Lleure de Castellciuró i fins l’ermita de Sant Pere de Romaní tot buscant les restes de cabanes de vinya i murs de pedra seca que parlen de la intensa agricultura de muntanya que allà s’hi practicava.

Tal com es va començar a fer en la passada edició, a tots els llocs citats es trobarà la targeta de fidelitat, que premiarà amb un obsequi, l’assistència a una tercera part dels actes programats. Els premis s’entregaran a Can Coll a partir del primer diumenge de setembre.

Informació detallada de les Jornades 2017: http://www.parcnaturalcollserola.cat/pages/viii-jornades-de-la-vinya-i-el-vi-a-collserola

[Nota de premsa pdf]
 


14.03.2017

ENDESA INVERTIRÀ 4,5 MEUR PER INTEGRAR I RACIONALITZAR LA XARXA ELÈCTRICA DEL PARC NATURAL DE LA SERRA DE COLLSEROLA

 • La Companyia ha signat avui un conveni amb el Consorci del Parc Natural on es regulen les actuacions a desenvolupar en un període de tres anys
 • El pla inclou, entre d’altres, la reducció d’un 19% del traçat aeri i la substitució d’un 21% del cablejat convencional per un nou sistema trenat que minimitza la seva presència
 • Els treballs, a més, beneficiaran la qualitat del servei amb el reforç de la seguretat i la introducció de millores tecnològiques a instal·lacions i infraestructures

Endesa invertirà en els propers tres anys (2017-2019) prop de 4,5 milions d’euros al Parc Natural de la Serra de Collserola. L’objectiu és integrar i racionalitzar la xarxa elèctrica que travessa aquest espai natural singularment preservat enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. El pla d’actuacions s’emmarca en un conveni signat avui per ambdues parts, el qual reforça la col·laboració entre la Companyia i el Consorci, iniciada fa més de 20 anys.

Els treballs, que també beneficiaran la qualitat del servei gràcies a la introducció de les últimes innovacions tecnològiques, tant pel que fa a les línies elèctriques aèries com per l’automatització i digitalització de la xarxa, es portaran a terme en tres fases amb una inversió prevista al voltant d’1,5 milions d’euros cada any.

En concret, la Companyia realitzarà 37 actuacions que permetran reduir fins a un 19% les línies elèctriques que travessen les masses forestals gràcies a la reconfiguració de la xarxa ubicada en aquest entorn. Així, la infraestructura resultant tindrà capacitat d’absorbir la càrrega i els clients que depenen de la xarxa que serà desmantellada. En total es suprimiran més de 20 quilòmetres de cablejat aeri i se’n soterraran 7 més, mentre que també s’eliminaran 7 centres de transformació i 27 interruptors.

D’altra banda, Endesa substituirà un 21% de la xarxa aèria convencional per un nou sistema de cables aïllats i trenats en aquells punts on sigui impossible reconfigurar-la o suprimir-la. D’aquesta manera es canviaran 18,5 quilòmetres de cablejat de mitjana tensió per un altre tipus que reduirà notablement l’impacte visual  gràcies a una reducció important de les mides i de l’amplitud física de les línies. A més, també es realitzaran els mateixos treballs al cablejat de baixa tensió, concretament a 2,4 quilòmetres, ja que la resta del cablejat que hi ha d’aquestes característiques ja s’havia anat adaptant en campanyes anteriors. Així, la xarxa serà més robusta i resistent als fenòmens meteorològics adversos i a l’entorn, ja que les tres fases es mantindran unides, però aïllades, evitant contactes no desitjats per culpa del vent o d’altres agressions externes. Alhora, també s’evitaran incidències com a conseqüència de contactes directes i es millorarà la protecció de l’avifauna en aquells punts més sensibles on poden produir-se accidents per col·lisió o electrocució.

Per últim, s’aplicaran innovacions tecnològiques que permetran reforçar la qualitat del subministrament de manera més eficient i sostenible. Així, per exemple, es substituiran un total de 33 dispositius de maniobra per uns de nous d’última generació, els quals fan la funció d’aïllar les instal·lacions en cas de produir-se una incidència.

D’entre les millores tecnològiques, també en destaca el canvi d’aïlladors de vidre i porcellana per uns nous de polimèrics. Aquests nous dispositius estaran fabricats a partir d’un compost a base de fibra de vidre i silicona i aportaran significatius avantatges respecte dels anteriors. En concret, tindran un pes més lleuger i major resistència a les inclemències meteorològiques com la calamarsa, les pedregades o les descàrregues de llamps; o el vandalisme, com els trets dels caçadors.

Com a resultat de la col·laboració entre Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola cada any es realitzen plans de neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica i des de l’any 1993 fins a l’actualitat s’han reconfigurat un total de 39,9 quilòmetres de línies elèctriques aèries en aquest Parc Natural, inclòs dins el Pla d’Espais d’Interès Natural i de la Xarxa Natura 2000.

[Nota de premsa pdf]


23.12.2016

CRITERIS DE REGULACIÓ DE LES ACTIVITATS ESPORTIVES ORGANITZADES AL PARC NATURAL DE COLLSEROLA 

 • L’1 de gener de 2017 entraran en vigor els nous criteris per a regular les activitats organitzades al parc amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte ambiental i evitar els conflictes entre usuaris.
 • Se centren en la limitació del nombre de participants i d’activitats anuals i en l’ajustament del recorregut als camins autoritzables.
 • Els criteris han estat aprovats pels òrgans de govern un cop consensuats a la Taula tècnica de treball amb els ajuntaments del Consorci.

Aprovació dels nous criteris per part dels òrgans de govern

El passat 4 d’octubre la Comissió Executiva, del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC), va aprovar els nous criteris per a l’organització d’activitats fisicoesportives i la conseqüent modificació del text de les Ordenances del Parc. En la sessió de l’Assemblea del CPNSC, celebrada el 2 de desembre, va ser ratificada l’aprovació de modificació.

La modificació dels criteris es basa en tres eixos:

 • Ajustament dels recorreguts a una xarxa de camins establerta
 • Reducció del nombre de participants
 • Limitació del nombre d’activitats anuals

Aquest nous criteris, consensuats amb els ajuntaments del Parc, s’han establert per tal de minimitzar l’impacte que generen així com per a reduir el conflicte amb la resta d’usuaris del Parc.

Xarxa de camins autoritzables

Des del Servei de Medi Natural del CPNSC s’ha elaborat el mapa de camins autoritzables per on podran transcorre les activitats. Les pautes que s’ha tingut en compte en la seva elaboració han sigut: la fragilitat dels hàbitats naturals de cada zona, l’amplada i pendent del camí quan existeixen varies alternatives, els camins subjectes a l’època de l’any per nidificació o risc d’incendi, i els que travessen finques privades, i per tant, requereixen l’autorització per part de la propietat.

Reducció del nombre de participants

El nombre màxim de participants, comptabilitzant totes les categories i/o recorreguts de la prova, varia en funció de les diferents tipologies d’activitats. A més, totes les activitats hauran de transcorre en horari diürn. La sortida serà màxim ½ hora abans de la sortida del sol i l’arribada ½ hora després de la posta.

En el cas de les curses i caminades, el nombre màxim d’inscripcions serà de 500 participants.

Les activitats en bicicleta al Parc no poden superar els 20km/h, no estan autoritzades les curses o proves cronometrades, tal i com s’indica en les Ordenances vigents del CPNSC. Únicament es poden realitzar pedalades i, a partir del 2017, amb un nombre màxim de 200 participants

Les curses d’orientació s’hauran d’ajustar a les zones i camins que s’estableixin sota criteri tècnic, sempre fora de les àrees amb més alta fragilitat i vulnerabilitat. Les fites hauran de situar-se al costat del camí i el nombre màxim d’inscripcions serà de 200 participants.

Limitació del nombre d’activitats anuals

Com a referència per determinar el nombre màxim d’activitats anuals, s’ha agafat el nombre d’activitats realitzades durant els dos darrers anys. Segons la distància i tipologia, es distribuiran en:

 • 1 cursa de llarga distància
 • 2 maratons (sense solapar recorreguts)
 • 20 curses cronometrades de mitja distància
 • 50 caminades
 • 15 pedalades

Els nous criteris així com el mapa es poden consultar a l’espai d’autoritzacions del nostre web.

Tant aquests criteris com el mapa estan sotmesos a possibles variacions, en funció del seguiment anual que el Consorci farà per avaluar l’impacte ambiental i social de la freqüentació en les diferents zones del Parc.

[Nota de premsa pdf]


22.06.2016

EL CONSORCI DEL PARC NATURAL DE COLLSEROLA REBUTJA EL PAS DE LA MAT PER L’ÀMBIT DEL PARC

 • • L’òrgan gestor del parc expressa un rebuig frontal a la construcció d’aquesta infraestructura, tal com ja han fet l’AMB i diversos ajuntaments metropolitans
 • • L’Assemblea també ha servit per aprovar una moció de rebuig a les pràctiques militars en l’àmbit del parc

El 20 de juny del 2016 es va celebrar l’Assemblea del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. Durant la sessió es va aprovar per unanimitat el pressupost d’enguany per al Consorci, que ronda els 5,5 milions d’euros.
L’Assemblea també va servir per aprovar, per unanimitat — i a proposta de la presidenta del Consorci Ada Colau — una resolució de rebuig al pas a la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Aquesta qüestió ja va ser debatuda mesos enrere pel Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que va reclamar formalment al Govern Central aquesta modificació.
 

La línia MAT Collserola
Red Eléctrica Española (REE) preveu la construcció de diverses línies MAT a 400.000 volts de tensió des de l’estiu del 2007, en què la ciutat de Barcelona va sofrir diversos episodis de manca de corrent elèctric, amb una ampla afectació ciutadana. En el seu moment, aquesta mesura ja va ser qüestionada per diversos experts.
A banda de la construcció de subestacions elèctriques en diferents municipis metropolitans, malgrat la oposició dels propis ajuntaments i de la ciutadania pels riscos de seguretat i ambientals que això suposa, al Parc Natural de Collserola s'hi contemplen diverses accions d’aquestes característiques, com una nova subestació 400/220 kV (Desvern), la connexió a l'alçada de St Feliu de Llobregat amb la línia de Begues-Rubí mitjançant una entrada i sortida que implica un nou tram de línia aèria de doble circuit i la construcció d'una nova línia aèria per unir les subestacions de Desvern i Gramenet, creuant tot l’àmbit del parc.
L’entorn de Collserola és particularment sensible a aquest tipus d’actuacions, de manera que qualsevol proposta en aquest sentit no hauria d'obviar que ja existeix un passadís energètic i que no es pot sotmetre el Parc Natural a una nova ferida longitudinal. A més, l'alt voltatge de la línia requeriria un passadís de seguretat de major amplada, que de no utilitzar el passadís existent "trinxaria" literalment el Parc.
L'any 2009, l’Ajuntament de Barcelona va proposar a REE aprofitar la perforació d’un túnel que Aigües Ter-Llobregat (ATLL) estava construint per unir els dipòsits de Trinitat i de la Fontsanta, per fer passar la connexió elèctrica de manera soterrada pel mateix túnel. En aquella ocasió, el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo va desestimar assumir el sobrecost associat a la modificació del túnel i el pas de la tecnologia aèria a la soterrada.
Així doncs, l’Assemblea del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha rebutjat aquesta actuació mitjançant una moció amb els següents acords:
Primer.‐ Manifestar la voluntat ferma de protegir de manera efectiva els espais naturals del Parc Natural de la Serra de Collserola.
Segon.‐ Reiterar l’oposició al projecte per manifestament innecessari i recordar a Red Eléctrica Española que a data d’avui no ha estat capaç de demostrar el contrari.
Tercer.‐ Rebutjar que s’intenti complir el tràmit de l’estudi d’impacte ambiental de l’anella metropolitana de 400kV al seu pas per Santa Coloma de Gramenet per la via simplificada tal com especifica una resolució publicada al BOE, tot vulnerant la llei i menystenint el posicionament de les institucions comunitàries i furtant a les institucions afectades i a la ciutadania el dret a participar en aquest procés.
Quart.‐ Exigir al Ministerio d’Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente que, tal i com les institucions comunitàries demanen, la declaració d’impacte ambiental de la MAT comprengui la totalitat de la nova línia de 400kV proposada, incloent l’alternativa zero, és a dir tota l’anella de la Regió Metropolitana de Barcelona que s’ha intentat avaluar i construir fragmentàriament.
Cinquè.‐ Traslladar els acords a la DG de Medi Ambient de la UE; al Ministerio de Industria, Energia y Turismo y al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente del govern de l’Estat espanyol; a la Secretaria d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, a la DG d’Energia i a la DG de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, a Red Eléctrica de España, SA, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, als ajuntaments metropolitans, a la Plataforma Ciutadana de Defensa de Collserola i a la Plataforma Aturem la MAT.

Rebuig a les activitats militars al Parc Natural de Collserola
La sessió també va servir per aprovar una resolució de rebuig a les activitats militars dins de l’àmbit del Parc. Donat el caràcter de Collserola com a espai d’oci, lleure i activitat física per a molts ciutadans, i la presència de 13 centres educatius en el seu entorn, aquesta resolució demana el cessament d’activitats de l’exèrcit. Es considera que aquestes pràctiques militars no han de ser una escena habitual al Parc, que té unes finalitats diferents, com són la preservació de la biodiversitat de l’entorn, l’educació en els valors de respecte a la natura, l’ús social i l’afavoriment de la preservació del gran pulmó verd de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

[Nota de premsa pdf] [Resolució sobre la MAT] [Resolució sobre les activitats militars
  


14.06.2016

ATENCIÓ ALS SENGLARS

 • A Collserola una part de la població de senglars ha perdut la por a les persones
   
 • Alguns d’aquests senglars s’estan tornant cada cop més exigents i poden arribar a ser agressius. Darrerament s’han produït incidents en àrees de lleure i altres equipaments del Parc
   
 •  Des del Consorci es demana precaució en cas d’encontre amb aquest animal. En cas d’incident cal trucar al 092
   

La població de senglar a Collserola
El senglar és un animal feréstec, actualment el mamífer silvestre més gran de Collserola.
La població ha augmentat els darrers anys, tant a Catalunya com a tot Europa. Els últims estudis ens indiquen que l’abundància d’aquesta espècie, al Parc, es troba molt per sobre de la densitat desitjable. Cal recordar que el senglar no és una espècie protegida, sinó cinegètica, i el control directe de les poblacions es fa mitjançant batudes i aguaits nocturns.
A Collserola, com en algunes altres zones metropolitanes d’Europa, assoleixen una densitat superior degut a l’accés fàcil al menjar que les zones urbanes i periurbanes ofereixen, així com els espais verds urbans naturalitzats on l’espècie troba refugi per viure-hi i reproduir-se.
A l’àmbit del Parc es podria diferenciar, segons el seu comportament, entre el porc senglar:
- salvatge que fuig de la presència humana i es mou per les zones més naturals, menjant al bosc i en zones agrícoles.
- semi habituat que menja al bosc i en zones agrícoles, però ocasionalment pot arribar a les zones urbanes.
- habituat que es mou per les zones urbanes i immediacions, menja casi sempre de l’home i eventualment al bosc o zones agrícoles.

Els senglars habituats, cada cop més exigents
El grup més problemàtic és els dels senglars habituats. Alguns d’aquests senglars habituats s’estan tornant cada cop més exigents i poden arribar a ser agressius per obtenir el menjar.
Això en part es degut a que han perdut la por a les persones i es mouen amb massa freqüència per zones habitades. Per això es tan perjudicial donar-los menjar, doncs això els habitua al contacte amb la gent i finalment acaben exigint-lo, perdent la seva condició d’animal salvatge.

Recomanacions als veïns i visitants
Darrerament s’han produït incidents en àrees de lleure i altres equipaments del Parc de Collserola i per això cal extremar les precaucions davant la presencia de senglars i seguir les següents recomanacions.

RECOMANACIONS BÀSIQUES AL PARC
Evitem que els animals salvatges s'acostumin i perdin la por a la presència humana.

En cas d'encontre
• No us hi apropeu. Poden reaccionar amb agressivitat.
• No els toqueu, hi ha risc de mossegada o envestida
• No els hi doneu menjar
• Feu soroll i gesticuleu per allunyar-los

A les àrees de pícnic
• Estigueu alerta i controleu les vostres bosses. Si veieu senglars, guardeu el menjar, us el podrien prendre agressivament.

A la xarxa viaria
• Conduïu amb precaució, poden creuar la carretera i provocar una col·lisió.

 

Més informació: http://www.parcnaturalcollserola.cat/pages/atencio-als-senglars

[Nota de premsa pdf]


25.04.2016

Nova estratègia per a la regulació de l’ús públic al Parc Natural de Collserola
- El mes de gener es va crear una taula de treball amb els tècnics dels nou ajuntaments del Parc per abordar les diferents problemàtiques de l’Ús Públic al Parc Natural
- El primer resultat són uns nous criteris per a minimitzar l’impacte ambiental de les activitats esportives de gran format
- El següent objectiu de la taula serà l’ordenació de l’ús de la bicicleta  

Taula de treball intermunicipal

La funció social de Collserola és cabdal pels ciutadans del seu voltant però cal trobar l’equilibri entre la conservació dels sistemes natural i ús que se’n fa de l’espai. L’increment de la freqüentació dels darrers anys ha fet que s’arribin a superar els 3 milions de visitants anuals, amb expectatives i interessos ben diferents.

Aquesta situació ha portat al Consorci a fixar-se com objectiu prioritari, per aquest mandat, implementar una nova estratègia de gestió que garanteixi l’ús sostenible del Parc.

Per aquest motiu, s’ha constituït una taula de treball, amb els tècnics dels nou ajuntaments del Parc, on es tractaran les diferents accions a portar a terme. La finalitat d’aquest nou espai de diàleg Ajuntaments-Consorci és la de consensuar les línies estratègiques i accions a portar a terme, en tot el territori, per a la planificació de l'ús públic, durant el període 2016-2019. 

Està previst que la taula es reuneixi de manera sistemàtica durant tot l’any. La primera sessió es va fer el 28 de gener.

També es treballarà amb la ciutadania per tal d’incorporar els diferents punts de vista, suggeriments i propostes que ajudin a avançar en aquest objectiu.

 

Les activitats al Parc no tenen per què representar cap problema, tot depèn d’on es fan, de quina manera, amb quina freqüència i amb quants participants. Hem de tenir ben present que Collserola és un Parc Natural, inclòs en la Xarxa Natura 2000 europea i espai PEIN (Pla d’espais d’interès natural de Catalunya).

Primer objectiu: noves mesures per minimitzar l’impacte de les activitats esportives de gran format

Malgrat la gestió i control de les activitats esportives de gran format que s’ha fet durant els gairebé 30 anys de protecció d’aquest espai, des del 2009, la demanda quasi s’ha duplicat i en paral·lel també el nombre de participants. 

La gestió del dia a dia ha fet que el primer tema a tractar fossin els criteris a aplicar en la gestió de les autoritzacions d’aquest tipus d’activitats. S’han consensuat les mesures per minimitzar l’impacte ambiental de les activitats esportives de gran format que s’implementaran a partir del gener de 2017.

La proposta es basa en tres eixos:

 • Ajustament dels recorreguts a una xarxa de camins establerta
 • Reducció del nombre de participants
 • Limitació del nombre d’activitats anuals

Els criteris consensuats també implicaran la no autorització, a partir de 2017, d’activitats en horari nocturn.

El 2016, es contempla com a període d’adaptació per a les entitats que han organitzat activitats durant els darrers anys. S’aplicarà una reducció en el nombre de participants, en funció de la fragilitat de la zona per on transcorri el recorregut, i s’ajustaran els recorreguts al mapa de camins autoritzables que s’ha elaborat.

Els nous criteris així com el mapa es poden consultar a l’espai d’autoritzacions del nostre web.

Tant aquests criteris com el mapa estan sotmesos a possibles variacions, en funció del seguiment que el Consorci farà per avaluar l’impacte ambiental i social de la freqüentació en les diferents zones del Parc.

El passat 25 de febrer, es van presentar la proposta de mesures a les entitats que organitzen activitats al Parc i als membres del Consell Consultiu del Consorci. Hi van assistir més de 40 persones representants de 32 entitats del territori. 

Propera temàtica de la taula: l’ús de la bicicleta al Parc

Els propers mesos la taula de treball intermunicipal analitzarà la situació actual de l’ús de la bicicleta de muntanya i les mesures correctores que caldrà aplicar.

Les Ordenances del Parc estableixen la prohibició expressa de circular per corriols, rieres, camps a través i camins inferiors a 3 metres, així com l’obligació de respectar la preferència dels vianants.

 

És evident que tenim un gran repte per endavant i agraïm la col·laboració que ens han ofert algunes entitats ciclistes per reconduir aquest tema. 

 

Nota de Premsa [PDF]


NOTES DE PREMSA

Data: 6.04.2016

La vinya i el vi a Collserola
VII jornades intermunicipals
Un passat agrícola comú... un ric patrimoni construït... una memòria d’usos
i costums que ens cal preservar

 • És la setena edició d’unes jornades, organitzades conjuntament pels nou municipis del Parc, per apropar el passat agrícola de Collserola i el seu llegat patrimonial.
 • S’inicien el 10 d’abril a Cerdanyola del Vallès i finalitzen el 13 d’agost a Sant Cugat del Vallès.
 • El programa inclou deu propostes que van des de passejades guiades, tallers i xerrades, fins a jornades d’activitats participatives.
 • Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom

En començar la primavera arrenca la setena edició de les Jornades La vinya i el vi a Collserola, organitzades conjuntament entre tots els municipis que formen part del Parc Natural de la serra de Collserola.
En aquesta nova edició, que convoca a la ciutadania de tots els municipis del Parc Natural, es vol oferir la possibilitat d’aprendre del passat, de reviure activitats d’infantesa, de recordar olors i sabors i de comprometre’s col·lectivament en la conservació dels valors naturals, patrimonials i socials del Parc Natural de Collserola.
Durant diversos caps de setmana, entre els mesos d’abril i agost, tot un seguit d’activitats ens transportaran al passat agrícola de molts masos i masies de Collserola, avui desaparegudes, però que han deixat un ric patrimoni construït i una memòria d’usos i costums que encara som a temps de preservar.

Descripció del programa
Enguany, iniciem les jornades el diumenge 10 d’abril a Cerdanyola, al Museu de Ca n’Ortadó, amb una lectura dramatitzada de textos clàssics i preparació de vins aromatitzats a «la moda» dels romans.
El 8 de maig es farà a Sant Feliu una passejada guiada fins a la darrera vinya en actiu del municipi. I l’ornitòleg Sergi Sales ens ajudarà a reconèixer els ocells que freqüenten les vinyes i els seus entorns.
La gent de la cooperativa L’Olivera, el matí del 15 de maig, obrirà les portes de la finca de Can Calopa, dins del municipi de Barcelona, per explicar el projecte «Vinyes de Collserola», uns vins amb valor social afegit. No marxarem sense haver-ne fet un tast.
La tarda del 20 de maig, al Museu Municipal de Molins de Rei, Jaume Garriga farà una xerrada sobre la terra i el seu treball i es podrà fer una visita nocturna a les col·leccions del museu.
A Can Coll, centre d’educació ambiental del Parc de Collserola, es farà una matinal agropecuària, on es vendran productes conreats al Parc. També es faran tallers, conta contes, passejades... Serà el diumenge 29 de maig.
El diumenge 5 de juny, el Papiol celebra la seva Festa de la Cirera i aprofitaran l’ocasió per organitzar un taller d’estampació amb fulles de parra, impreses sobre bosses reutilitzables.
A la masoveria del Museu Can Tinturé d’Esplugues, el dissabte 11 de juny, tindrà lloc una xerrada sobre el clima i la vinya, també es visitaran les exposicions i s’acabarà amb un tast de vi.
A Sant Just Desvern el 12 de juny es farà una passejada guiada per conèixer la riera de Sant Just, can Baró i la font de la Beca. S’acabarà amb un dinar de carmanyola i un tast de vi.
A Montcada i Reixac, en el marc de la Festa Major de Reixac, es podrà visitar la col·lecció «Montcada, entre vinyes i camins», recull d’eines agrícoles per al conreu vitivinícola. Hi haurà un tast de vins i caves. Serà el diumenge 26 de juny.
Les jornades acabaran a Sant Cugat, al Celler Modernista, on el dissabte 13 d’agost es farà un taller familiar que ens ajudarà a ser un bon pagès.
Tal com vàrem començar a fer en la passada edició, a tots els llocs citats es trobarà la targeta de fidelitat, que premiarà amb un obsequi, l’assistència a una tercera part dels actes programats


Més informació:

• Informació detallada de les jornades 2016: http://www.parcnaturalcollserola.cat/pages/vii-jornades-de-la-vinya-i-el-vi-a-collserola
• Programa: http://www.parcnaturalcollserola.cat/user/ed/programa_vinyavi_2016.pdf
 


NOTES DE PREMSA

Data: 4.05.2015

LA VINYA  I  EL VI  A  COLLSEROLA  2015

Per sisè any consecutiu,  les Jornades  LA VINYA  I  EL VI  A  COLLSEROLA s’organitzen conjuntament entre els serveis tècnics del Parc i tots els ajuntaments que conformen el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El passat agrícola de molts masos i masies de Collserola, ha deixat un ric patrimoni construït i una memòria d’usos i costums que encara som a temps de preservar. Aquestes jornades inter municipals volen reivindicar el llegat patrimonial comú del conreu de la vinya a les muntanyes de Collserola.

Des del 10 de maig i fins el 20 de junytrobareu, activitats ben diversesa tots els municipis del Parc itambé al Centre d’Informació de Vallvidrera i al Centre d’Educació Ambiental de Can Coll.

En aquesta edició es presenta com a novetat la creació d’un “carnet de fidelitat”que premiarà l’assistència a una tercera part dels actes programats.

L’editorial Entrecomes de Barcelona aprofitarà les Jornades per presentar el recentment editat El Llibre del Vi, per primer cop traduït al català. Aquest és el XIVè llibre de l’enciclopèdia més voluminosa que ens ha llegat l’antiguitat, la Història Natural, escrita per Gai Plini Segon, al segle I dC, que reuneix tot el saber del seu temps sobre la vinya, la viticultura i el preuat i valorat suc obtingut de la fermentació del raïm.

Informació detallada de les Jornades 2015

http://www.parcnaturalcollserola.cat/pages/vi-jornades-de-la-vinya-i-el-vi-a-collserola


Data: 30.01.2014

COMUNICAT DEL CONSORCI DEL PARC NATURAL DE LA SERRA DE COLLSEROLA

En relació al text aparegut al blog, bcnaldia.wordpress.com”: LA CARRETERA DE LAS
AGUAS: SÓN 2 EUROS POR FAVOR en el qual es manifesta que l’Ajuntament de Barcelona
vol cobrar 2 € per utilitzar el Passeig de les Aigües, el Consorci del Parc vol aclarir que es tracta
d’una informació absolutament falsa. Així com que la neteja d’aquest espai costa un milió
d’euros a l’Ajuntament de Barcelona.

Lamentem aquesta mena d’informacions que creen alarmisme i que no contribueixen a la
protecció del Parc Natural de Collserola. Recomanem als usuaris i usuàries que posin en
qüestió aquelles informacions que apareguin a la xarxa internet i que no provinguin de fonts
fiables i contrastades.

 

Marià Martí Viudes
Director gerent
Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
 

Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Ctra. de l'Església, 92. 08017 Barcelona. T: 932 803 552

CONTACTEAVIS LEGAL I POLÍTICA DE PRIVACITAT

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers per recollir informació estadística sobre les consultes rebudes. Si segueixes navegant, considerem que ho acceptes.