-- 07/02/2024

El dilluns 12 de febrer s’inicia als boscos del Baixador de Vallvidrera la tallada i retirada d’uns 200 arbres morts amb risc de caiguda afectats per la sequera i afectats per la plaga forestal de l’escarabat perforadors dels pins.
Estat de la pineda del Baixador de Vallvidrera. Novembre 2023.

La zona de l’estació de ferrocarrils del Baixador de Vallvidrera és un dels espais forestals del Parc on els efectes de la sequera acumulada és més visible. Es tracta d’una àrea altament freqüentada per públic familiar i escolar en el seu accés a l’escola Els Xiprers, al museu Verdaguer Vil·la Joana i al Centre d’Informació del Parc Natural.

 

Amb l’objectiu de garantir la seguretat i millorar l’estructura del bosc, el Consorci realitzarà una actuació forestal de retirada d’exemplars morts o amb risc de caiguda. Els treballs s’iniciaran dilluns 12 de febrer i està previst que finalitzin divendres 15 de març. En cas de condicions meteorològiques adverses, les tasques poden endarrerir-se.

 

->> Vídeo aeri de la zona afectada

 

La zona on s’actuarà és la següent:

Aquesta setmana i durant tota l’actuació, l’espai estarà senyalitzat. No està previst tallar el camí d’accés a peu als equipaments de la zona, només hi haurà situacions puntuals de restricció de pas per tallada d’arbres o retirada de troncs, per garantir la seguretat de les persones.

 

El camí de passejada per les fonts (per la Font Vella, Font Nova i el passeig dels Plàtans) restarà sempre disponible com a alternativa d’accés.

 

Els treballs forestals estan coordinats pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i finançats amb una aportació extraordinària de l’Ajuntament de Barcelona.

Retirada d’arbres morts i millora de l’estructura del bosc

 

L’actuació consisteix en la tallada i retirada d’uns 200 arbres morts (la majoria pins pinyers) o molt debilitats principalment per la sequera, entre altres factors, i que actualment estan en situació de risc de caiguda.

 

Els treballs a la zona a més, tenen per objectiu reduir el risc d’incendi i millorar l’estructura del bosc.

 

Concretament, les accions previstes són:

 

  • Tallada i retirada d’arbres morts o debilitats.
  • Selecció de tanys d’alzina per afavorir la recuperació del bosc i manteniment d’alguns peus d’arbre per a la millora de biodiversitat.
  • Trituració de les branques de menys de 7 cm a la mateixa zona, com a protecció, millora de la humitat i incorporació de matèria orgànica al sòl.
  • Actuació de bioenginyeria per reforçar talussos o endreçar l’escorrentia de la zona amb troncs procedents de l’actuació.

 

A més, s’aprofitarà per reparar mobiliari existent en mal estat o afectat per l’actuació i s’instal·laran nous bancs elaborats amb restes de la intervenció seguint el model instal·lat a altres espais del Parc.

 

–> Consulteu la notícia a:  Projecte OXIGEN, instal·lacions artístiques per posar en valor els espais naturals

 

Finalment, una part de la fusta extreta serà retirada i gestionada per l’empresa encarregada dels treballs com a biomassa forestal.

 

Els equips tècnics del Consorci han dissenyat els treballs de manera que tinguin la mínima afectació per a les persones usuàries dels espais i del camí d’accés als equipaments.

 

S’està treballant en un projecte global de l’espai, per tal de configurar i consolidar com a definitives les obres de bioenginyeria realitzades en aquesta actuació d’urgència.

 

Donada aquesta situació, aquesta tardor s’han iniciat actuacions urgents de tallada d’un nombre significatiu d’exemplars per minimitzar els riscos i evitar la caiguda d’arbres i branques de grans dimensions sobre persones o infraestructures (bancs, camins, escales i murs de pedra, fonts, equipaments, etc.).

Els efectes de la sequera al Parc

 

En diferents zones del Parc Natural s’han detectat rodals d’arbres morts, afectats per diferents factors com ara l’elevada edat d’alguns exemplars, l’alta densitat d’arbres existent, la compactació del sòl i l’estrès hídric provocat per la sequera acumulada. La combinació d’aquests factors ha fet que els boscos tinguin arbres debilitats, secs i amb risc de patir, en el cas dels pins, l’atac dels escarabats escolítids perforadors dels pins, Tomicus destruens, una espècie autòctona que en aquest tipus de situació pot esdevenir una plaga.

 

 

La sequera ha afectat ja un gran nombre d’arbres, especialment de pi pinyer (Pinus pinea). Les fulles dels pins es van assecant fins al moment en què l’arbre no és capaç de revertir la situació i mor. En canvi, a les alzines i sureres l’afectació és més gradual. Aquestes espècies tenen una estratègia diferent: per tal de sobreviure a sequeres persistents, hi ha parts de l’arbre que es van assecant, però en qualsevol moment, si canvien les condicions ambientals, poden aturar el marciment i rebrotar, tot i presentar parts de l’arbre totalment mortes.

 

 

Com és habitual, el Consorci ha programat actuacions de tallades sanitàries d’arbres i preventiva dels boscos. Les aclarides del bosc, sobretot dels arbres ja morts i dels molt debilitats, es realitzen regularment per tal de fomentar estructures més estables i resilients davant els incendis forestals i per prevenir la propagació de possibles plagues de Tomicus destruens.

 

–> Més informació sobre aquestes actuacions a la notícia: Continuen els treballs de manteniment de franges de prevenció en zones urbanitzades

 

 

Donada aquesta situació, aquesta tardor s’han iniciat actuacions urgents de tallada d’un nombre significatiu d’exemplars per minimitzar els riscos i evitar la caiguda d’arbres i branques de grans dimensions sobre persones o infraestructures (bancs, camins, escales i murs de pedra, fonts, equipaments, etc.) on s’emmarca aquesta actuació.

 

 

Les primeres actuacions es van executar durant l’octubre i novembre al bosc de Sentmenat o de Can Caralleu, un espai molt transitat pel veïnat, ciclistes i altres passejants.

 

–> Consulteu la notícia a: Retirada d’arbres secs i aclarida de la massa forestal al bosc de Sentmenat

 

L’actuació consisteix en la tallada i retirada d’uns 200 arbres morts (la majoria pins pinyers) o molt debilitats principalment per la sequera, entre altres factors, i que actualment estan en situació de risc de caiguda.

compartir