-- 19/02/2024

Al Parc Natural es fa el seguiment a llarg termini de diversos paràmetres biològics, entre els quals hi ha l’estudi de la dinàmica de les poblacions d’esquirol a la serra, el fotoparany de mamífers, el programa de seguiment de petits mamífers (SEMICE), el seguiment de papallones diürnes (CBMS) i el seguiment de quiròpters, entre d’altres.

Sovint, els resultats que s’obtenen amb els estudis d’espècies i poblacions, tant de flora com de fauna, no prenen rellevància fins a acumular uns quants anys de dades. I aquí rau precisament el valor dels seguiments a llarg termini.

 

Al Parc Natural de la Serra de Collserola es fan seguiment de diverses espècies i comunitats faunístiques. Els resultats serveixen per detectar tendències, desvelar impactes i orientar vers a una gestió més eficaç.

 

D’altres vegades, aquests estudis sistemàtics i meticulosos donen fruits inesperats, com és el cas de la recent troballa d’una nova espècie de dípter: Dicranomyia collserolae, liderada per l’investigador especialista d’artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona Jorge L. Mederos López i publicada al darrer número (87) del Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural. Aquesta nova espècie s’ha capturat amb una xarxa col·locada al costat de l’Estació Biològica de Can Balasc, al bell mig del bosc mediterrani característic de la serra de Collserola.

D’altra banda, el mes de desembre, personal tècnic del Parc Natural va participar en el XVI Congrés de la Sociedad Española de Estudio y Conservación de los Mamíferos (SECEM), celebrat enguany a Granollers i organitzat per la SECEM conjuntament amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

 

En aquesta ocasió, s’hi van presentar dos pòsters: el primer dedicat a la confecció de l’atles de mamífers del Parc Natural mitjançant fotoparanys i el segon al seguiment de la població d’esquirols a la serra. El contingut d’aquests dos pòsters es poden consultar a les actes del XVI congrés de la SECEM.

compartir