En marxa el projecte d’actualització de l’atles de mamífers del Parc Natural mitjançant la tècnica del fotoparany. De moment ja s’han registrat 1.406 vídeos i s’han detectat 30 espècies de vertebrats, dades que demostren la gran biodiversitat present a Collserola

En un parc natural és important conèixer les espècies animals que hi viuen i la seva distribució. En els últims anys, des de l’Estació Biològica del Parc, a Can Balasc, s’ha fet servir el parany fotogràfic amb èxit en el monitoratge de la població de genetes. També es va veure que era molt efectiu per conèixer els altres mamífers que es mouen pel Parc.

L’any 2008, Guillem Molina-Vacas, biòleg de la UB, va elaborar un primer Atles dels mamífers de mida gran i mitjana del Parc utilitzant el fotoparany com a mètode de mostreig. Gairebé deu anys després i ja directament dirigit des de l’Estació Biològica, Andrea Garmendia, i actualment Nàdia Mirghani, han reprès el projecte, per tal d’aconseguir una aproximació de la presència d’aquests mamífers al Parc, i poder així comparar els resultats de les distribucions faunístiques en aquest període.

Per fer-ho s’ha dividit el Parc en 92 quadrícules, a cadascuna de les quals s’han col·locat dues càmeres parany, amb esquer al davant, per tal de veure quines espècies apareixen a cada quadrícula i acabar obtenint així un mapa complet del Parc per a cada espècie on s’apreciï on ha sigut capturada i per tant on es troba present.

Des de l’inici del projecte al 2017 i fins a l’actualitat ja s’han mostrejat 30 de les quadrícules: S’han aconseguit un total de 1.406 vídeos, en què han aparegut 30 espècies de vertebrats diferents (14 eren mamífers, 15 ocells i un rèptil).

Malgrat que encara queda un bon tram per finalitzar l'”Atles”, ja podem anar veient quina és la tendència. Com era d’esperar, el senglar (Sus scrofa) és, amb diferència, el mamífer més estès al Parc, sent present a 26 de les 30 quadrícules mostrejades, seguit de prop per la geneta (Genetta genetta), capturada a 24 quadrícules. Considerem especialment interessants els resultats obtinguts per la fagina (Marte foina), que ja ha aparegut en 14 quadrícules, i la guineu (Vulpes vulpes) en 9. El toixó (Meles meles) i l’eriçó (Erinaceus europaeus), que no havien pogut ser capturats per le càmeres fa 10 anys, han aparegut a 6 i 2 quadrícules respectivament. Gats i gossos també són força abundfants al Parc Natural, generalment a quadrícules properes a zones habitades.

Aquests resultats preliminars ens ensenyen la gran biodiversitat de fauna amb que compta el Parc Natural de la Serra de Collserola, associat sovint amb el senglar, reafirma la presència de moltes espècies tan curioses i interessants com la guineu, la geneta, la fagina o el toixó, que difícilment es podrien seguir per tota l’àrea del Parc sense utilitzar el fotoparany, i ens animen a seguir mostrejant per tal de conèixer millor els diferents mamífers que amaga Collserola.