Des de l’any 1988, durant els mesos de setembre i octubre ornitòlegs experts fan el seguiment de la migració dels rapinyaires i altres aus planadores que sobrevolen el Parc des del punt d’observació privilegiat que ofereix el turó de la Magarola.

El seguiment científic és alhora una campanya de divulgació en la que hi participa un gran nombre de visitants, més de 2.000 el darrer any. Des del mirador, els ornitòlegs experts que fan el seguiment expliquen als visitants que s’hi apropen les espècies més habituals i les característiques que permeten diferenciar-les en ple vol. Des del Parc, s’editen materials divulgatius sobre la campanya, que estan disponibles al web del Parc i en què també es poden visualitzar les dades actualitzades de les observacions.

El seguiment que es realitza a Collserola forma actualment part del projecte PERNIS, una xarxa de punts d’observació de la migració que coordina l’ICO (Institut Català d’Ornitologia), amb l’objectiu de conèixer les característiques del pas migratori dels rapinyaires, així com altres migradors diürns que travessen el territori.
(*) Estudi realitzat amb col·laboració externa.